Nezávislá divadla nesouhlasí s návrhem vlády pro OSVČ

1. 4. 2020ČTK Infoservis

Asociace nezávislých divadel (AND), která jako první upozornila na dopady vládních opatření na nezávislé umělce, nesouhlasí s návrhem vlády pro osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ). Mnozí umělci, kteří nejsou v zaměstnaneckém poměru, jsou závislí na tržbách za odehraná představení. Často pracují v režimu OSVČ. Předseda rady asociace Štěpán Kubišta dnes ČTK řekl, že vládní návrh na jednorázové vyplacení 25.000 korun je ale pro velkou skupinu OSVČ omezující.

"Nedosáhne na to bez vlastního přičinění velká skupina. Zcela mimo mísu je určení časového období prvních tří měsíců," doplnil. Subjekty sdružené v asociaci míní, že by opozice měla navrhnout pětadvacetitisícový plat za dobu omezení všem členům vlády.

Vláda v úterý uvedla, že vyplatí OSVČ postiženým šířením koronaviru jednorázovou částku 25.000 korun. Žadatel musí splnit několik podmínek předložením čestného prohlášení. Jde například o pokles tržeb za první čtvrtletí meziročně o deset procent nebo loňské minimální hrubé příjmy 180.000 korun. Původně zamýšlel úřad vyplácet podnikatelům 15.000 korun měsíčně.

Asociace nezávislých divadel upozornila na možné problémy umělců hned po vyhlášení nouzového stavu. "Co se týče sektoru nezávislých divadel, konstatujeme, že až 90 procent uměleckého, technického i manažerského personálu, s ohledem na charakter práce, nepracuje v zaměstnaneckém poměru, zvláště ale proto, že grantové financování není v naší zemi na takové úrovni, aby umožnilo zaměstnaneckou politiku," napsali v dopise ministru kultury Lubomíru Zaorálkovi (ČSSD). Příjmy těchto pracovníků jsou přímo úměrné počtu odehraných akcí. Podle asociace hrozí reálná možnost, že se celá tato sociální skupina ocitne zcela bez prostředků.

Zaorálek jako možnost pomoci OSVČ zmiňoval nejen jednorázový příspěvek, ale také možné půjčky podobné těm, které již vláda schválila pro podnikatele.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK