Ústecký kraj vyhlásil výběrové řízení na ředitele galerií v Litoměřicích a Lounech

27. 3. 2020ČTK Infoservis

Ústecký kraj vyhlásil výběrové řízení na ředitele galerie v Litoměřicích a Lounech a ředitele teplického muzea. Za neprodloužení smlouvy ředitelům třech příspěvkových organizací se na kraj snesla loni na podzim kritika, kterou samospráva odmítla. Vyhlášení výběrového řízení v době pandemie považuje ředitel litoměřické galerie Jan Štíbr za neobvyklé. Řekl to ČTK. Vyjádření kraje ČTK shání.

Důvod neprodloužení smlouvy na listopadovém jednání vedení samosprávy zastupitelům nevysvětlilo. "Rada došla k tomu, že jim (ředitelům) skončí mandát 31. 12. a že bude nejlepší, když vyhlásíme výběrové řízení, protože ne se všemi jsme spokojeni," řekla tehdy novinářům radní pro kulturu Jitka Sachetová (KSČM). S kterým konkrétním ředitelem není rada spokojena, Sachetová odmítla uvést.

Noví ředitelé podle usnesení rady mají být vybráni do poloviny roku. Ředitel Severočeské galerie výtvarného umění v Litoměřicích Jan Štíbr se nechystá přihlásit do výběrového řízení na své místo. Poukázal na to, že rada uložila vedoucímu odboru kultury, aby do 30. června 2020 učinil kroky k vyhlášení otevřeného výběrového řízení na místa ředitelů tří krajských kulturních institucí, on tak učinil už nyní. "V době, kdy celá země řeší ohrožení nákazou koronavirem a ředitelé těchto institucí stejně jako jejich kolegové se věnují krizovému managementu," uvedl Štíbr.

Krizový management obnáší podle Štíbra změny ve výstavních plánech, posuny ve výrobě tiskovin, doplňování webových stránek o další virtuální prohlídky galerie on-line a podobně. "Bez důkladné znalosti instituce a především jejích personálních možností by bylo zabezpečení za současné situace velmi obtížné. Nejen nyní, ale i dále po zvládání následků pandemie. Toto jednání rady a především vedoucího odboru kultury je dnes podivuhodné, a to v době, kdy celé Česko šije roušky a všichni lidé si vzájemně pomáhají," uvedl Štíbr.

Smlouva s vybraným kandidátem bude uzavřena na dobu neurčitou. V roce 2017, kdy současní ředitelé kulturních institucí v kraji obhájili svá místa s dlouhodobými projekty, dostali smlouvy na dva roky (s možností prodloužení). "Je zcela nepřijatelné, aby v době, kdy jsou tyto instituce zavřené, v období, kdy je vyhlášen nouzový stav, se případní zájemci hlásili do výběrového řízení, aniž by je mohli zhlédnout," uvedl Štíbr.

Krajští radní odvolali v květnu 2017 ředitele chomutovského a děčínského muzea a galerie v Litoměřicích, v Lounech a Mostě. Proti tomu pak vznikla petice, krok kritizovali i někteří opoziční zastupitelé. V teplickém muzeu řediteli končila v té době dvouletá smlouva a rozhodl se odejít do důchodu Následně jmenovali nové ředitele a o rok později, v listopadu 2018, zastupitelé rozhodli o sloučení mosteckého muzea a galerie.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK