Moravská galerie zůstává s veřejností i odborníky on-line. Otevření jarních výstav se může posunout až na podzim

V souvislosti s mimořádnou situací týkající se koronaviru zavedla Moravská galerie několik důležitých opatření, aby zamezila možnost nákazy na pracovišti. Zaměstnanci galerie pracují na plánovaných výstavách i dlouhodobých projektech ze svých domovů. Výstavy, které měly být zahájeny na konci dubna, budou odloženy minimálně o měsíc, ale nevylučuje se ani jejich posunutí na podzim. Jedná se především o výstavní projekt RAJLICH 100, jenž má připomenout zakladatele bienále grafického designu Jana Rajlicha. Odložena bude rovněž výstava umělecké skupiny Rafani nebo Brněnská muzejní noc. Své aktivity bude nyní galerie prezentovat v on-line prostředí, ať už formou her pro děti či edukativních videí.

Moravská galerie nepodceňuje situaci způsobenou epidemií koronaviru, vedení galerie rozhodlo o dočasné práci z domova pro všechny zaměstnance. Výjimka platí pouze pro pracoviště pečující o ochranu sbírek a ostrahu objektů. Prozatím žádný zaměstnanec Moravské galerie není v karanténě, pokud by se tak stalo, má galerie vypracovány varianty dalších opatření. Roušky ani jiné ochranné pomůcky galerie k dispozici nedostala, zaměstnanci si je obstarávají svépomocí.

Vzhledem k prognózám, které predikují dlouhodobější omezení provozu, rozhodlo vedení Moravské galerie o časovém posunu výstav, jež měly zahájit jarní sezónu. Ve čtvrtek 23. dubna se mělo konat otevření tří výstav připomínajících výjimečnou osobnost grafického designu Jana Rajlicha st., zakladatele Bienále Brno. Součástí projektu má být rovněž  mezinárodní přehlídka plakátů jako pocta Janu Rajlichovi, kterou galerie připravuje ve spolupráci se Sdružením Bienále Brno. Ve stejném termínu měla být v Pražákově paláci zahájena retrospektivní výstava rekapitulující zásadní akce umělecké skupiny Rafani – stejně jako v případě projektu RAJLICH 100, i otevření série výstav Rafanů bude přesunuto nejdříve na konec května, nevylučuje se ani odklad na podzimní sezónu, přesnější termín zveřejní galerie později. Brněnská muzejní noc, jíž je Moravská galerie garantem, by se v případě pozitivnějšího vývoje mohla konat v průběhu měsíce června, její realizace je prozatím nejistá.  Z důvodu finančních úspor se v letošním roce neuskuteční výstava designérů Eduarda Herrmanna a Matěje Coufala v Jurkovičově vile, dojde naopak k prodloužení aktuální výstavy umělců Evy Eisler a Petera Demka.

„V neposlední řadě intenzivně pracujeme na přípravách nové expozice designu v Uměleckoprůmyslovém muzeu, jež nyní prochází rekonstrukcí. Museli jsme zrušit řadu schůzek s architekty, designéry, generální dodavatel nám hlásí řadu omezení v dodávkách, ale stále počítáme se slavnostním zahájením na jaře 2021, snad se nám to podaří,“ říká Jan Press, ředitel Moravské galerie.

Po dobu uzavření výstavních prostor se Moravská galerie přesune do on-line světa. Na svých webových stránkách a sociálních sítích bude postupně doplňovat hravé pomůcky, které mohou zpříjemnit čas dětem. Již nyní je jim k dispozici ke stažení ilustrované domino, jež se tematicky váže k architektovi a designérovi Josefu Hoffmannovi. Více než 220 tisíc děl ze sbírek Moravské galerie si mohou zájemci prohlédnout na sbirky.moravska-galerie.cz. Díla zde mohou selektovat dle výtvarného druhu, techniky, námětu či autora. Některá z význačných děl bude galerie v následujících dnech představovat na svých sociálních sítích – ukáže je v jiném světle prostřednictvím krátkých příběhů, kvízů, anket či kurátorských video komentářů.