TZ: Nela Bártová

Nela Bártová / Spím, tedy hýbu / kurátorka: Kristýna Mikešová / Galerie Edikula / Brno / 11. 3. – 24. 4. 2020

Studentská Galerie Edikula, sídlící na půdě Filozofické fakulty Masarykovy univerzity, zahajuje druhý výstavní blok instalací nazvanou Spím, tedy hýbu. Edikula, která se zrodila na jaře roku 2019 u příležitosti stoletých oslav Masarykovy univerzity, zdárně pokračuje ve své výstavní činnosti v pořadí již třetí výstavou. Během podzimu byla návštěvníkům představena tvorba dvou absolventek brněnské FaVU VUT, autorek TEI v instalaci s názvem Lehkost bytí a Johany Merty v rámci instalace Víru nevygooglíš. 

Autorkou instalace Spím, tedy hýbu je Nela Bártová, mladá umělkyně a studentka ateliéru Sochařství 2 na FaVU VUT v Brně. Po předchozí výstavě, kdy byl jedinečný prostor Edikuly proměněn v sakrální prostředí kaple, se tentokrát galerie změní naopak na prostor sekulární a privátní. S instalací  Spím, tedy hýbu bude prostoru galerie dominovat matrace odkazující na ložnici. Tento předmět bude sloužit jednak jako metaforický sokl pro 3D modely kopírující autorčiny pohyby při spánku a současně na ni bude promítána video projekce, tyto objekty doplňující. Data pro vytvoření 3D modelů nasnímala Bártová v laboratoři Fakulty Informatiky Masarykovy univerzity. Vystavené modely kopírují autentické pohyby těla autorky při spánku, díky senzorům, které měla připevněné na končetinách a hlavě. Dílo bude dále doplněno audio nahrávkou vytvořenou ze záznamu pořízeného na oddělení neurologie.

Bártová, která se dlouhodobě ve svých pracích zaměřuje zejména na otázky Environmentu a vztahu člověka k přírodě, sobě samému i ke společnosti v této instalaci využívá kombinace různých médií. Problematika spánku, které je hlavním nosným tématem instalace, je transcendentní a pro společnost stále aktuální. Instalace tak otevírá otázky spojené se zrychlováním životního tempa a potlačování této základní lidské potřeby, kvůli upřednostnění pracovní produktivity.