TZ: Pokračující opravy v zámku i Podzámce návštěvnický provoz nezastaví

Pokračující opravy v zámku i Podzámce návštěvnický provoz nezastaví / Kroměříž, Olomouc / 25. 2. 2020

Pětiletý projekt obnovy Arcibiskupského zámku a Podzámecké zahrady v Kroměříži, který se nyní nachází takřka v polovině a jehož celkové náklady přesahují částku 246 mil. Kč, letos zahrnuje především obnovu vodního systému v zahradě, opravu zámecké střechy a také Mlýnské brány. Návštěvníky by ale měl omezit jen minimálně.

Už od podzimu pracují dělníci na rybnících a vodních cestách v Podzámecké zahradě. „V listopadu byla zahájena obnova vodního systému, kterou provádí firma Kavyl a celkové náklady činí 32,5 milionu korun,“ shrnuje aktuální dění projektový manažer olomouckého arcibiskupství Štěpán Sittek.

Zároveň podle něj v těchto týdnech probíhá výběrové řízení na realizaci stavební části rekonstrukce zámku a Mlýnské brány. „Termín pro podání nabídek končí 3. března a zahájení prací předpokládáme na jaře. V samotném interiéru zámku bude ovšem během turistické sezóny probíhat jen minimum prací, aby byl návštěvnický provoz omezen co nejméně,“ upozorňuje Sittek a dodává: „Současně připravujeme zadávací dokumentaci pro výběrové řízení na první etapu restaurátorských prací.“

V rámci projektu „Dědictví moci, slávy a štědrosti“, který byl zahájen v březnu roku 2018, má vedle stavební a restaurátorské obnovy vybraných částí Arcibiskupského zámku, přilehlé Mlýnské brány a také Podzámecké zahrady dojít i k dovybavení depozitářů, vytvoření nové expozice zámecké pokladnice, rekonstrukci dlažeb, částečné rekonstrukci elektroinstalace nebo instalaci kvalitnějších zabezpečovacích systémů.

Novinky projekt přinese také návštěvníkům: počítá se totiž s celkovou reorganizací prohlídkových tras, mimo jiné vznikne samostatný okruh ve druhém patře s prezentací unikátních sbírek a také nový okruh v Mlýnské bráně s představením zajímavé historie arcibiskupské gardy.

Muzeum umění Olomouc | Patří k nejvýznamnějším institucím svého druhu v České republice, a to nejen z hlediska počtu spravovaných sbírkových předmětů (cca 185 000), ale také po stránce odborného záběru a výstavního programu. Výtvarnou kulturu od nejstarších dob po současnost představuje ve třech objektech: Arcidiecézní muzeum Olomouc (16 výstavních sálů a 300 uměleckých skvostů z 11. až 18. století, trezorové poklady olomouckých arcibiskupů, národní kulturní památka Přemyslovský hrad), Muzeum moderního umění (výtvarná kultura 20. a 21. století v 5 výstavních sálech, dlouhodobé tematické expozice moderního umění, krátkodobé výstavy významných současných umělců z ČR i zahraničí) a Arcidiecézní muzeum Kroměříž (Správa, ochrana a prezentace sbírek Arcibiskupského zámku v Kroměříži, které se řadí k nejhodnotnějším kolekcím svého druhu ve světovém měřítku).