Východočeská galerie získala loni do svých sbírek 25 nových děl

25. 2. 2020ČTK Infoservis

Východočeská galerie získala minulý rok do svých sbírek 25 nových děl. V nákupech se soustředila na zaplnění mezer v některých generačních celcích a na doplnění zastoupení výjimečných individualit. Za exponáty vydala 3,887 milionu korun, pět získala darem, oznámila dnes ČTK v tiskové zprávě Zuzana Nováková z kanceláře hejtmana.

Výběr bral zřetel také na přípravu expozic pro plánované prostory galerie ve Winternitzových mlýnech. K nejvýznamnějším akvizicím patří plastiky Stanislava Kolíbala a Jindřicha Zeithammla a díla Pavla Brázdy a Věry Novákové z počátku 50. let 20. století. Sbírky obohatí také mnohé mladší práce. Galerie koupila díla Tomáše Švédy, Václava Bláhy, Josefa Bolfa, Patrika Hábla nebo Michala Nesázala a Jakuba Nepraše.

K atraktivním bude zřejmě patřit videokoláž Jakuba Nepraše Ayahuasca, připravená pro jedenáctimetrovou stěnu v rekonstruovaných automatických mlýnech. Pulzující obrazce v ní zachycují pohyby přírodních systémů. V minulých letech se dílo představilo na významných výstavách, festivalech a veletrzích téměř po celém světě.

"Ukázalo se, že rozhodnutí rady Pardubického kraje před třemi lety vyčlenit každoročně jeden milion korun na nákup výtvarných děl bylo tím správným novým impulzem k doplňování našich uměleckých sbírek. Galerii to totiž umožnilo spolufinancovat granty zejména od ministerstva kultury, a tak se daří tuto částku výrazným způsobem rozmnožit," uvedl náměstek hejtmana Roman Línek (Koalice pro Pardubický kraj).

V letech 1989 až 2018 galerie koupila nebo dostala 262 obrazů, 77 plastik, 596 kreseb a 381 grafických listů. Vznikem nové fotografické sbírky, která zahrnuje především rozsáhlý soubor negativů a fotografií pardubického fotografa Jiřího Tomana, dosáhl počet přírůstků v tomto období čísla 11.371.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK