TZ: Chýše

Petr Nápravník a Štěpán Brož / Chýše / kurátoři: fitnes3000 (platforma pro deinstitucionalizaci myšlení obyvatel města Brna) / pop-up a site-specific výstava / Brno – Cejl / 17. 2. 2020

V Brně na Cejlu proběhla v pondělí večer vernisáž obrazů Štěpána Brože a koláží a kreseb Petra Nápravníka. Výstava se uskutečnila v nevyužívaném obchodě nacházejícím se na jedné z nejznámějších brněnských ulic. Kromě zprostředkování vizuálního zážitku obsahovala akce prvky happeningu v podobné formě, jakou známe z českých ulic šedesátých a sedmdesátých let. Účastníci byli nejdříve shromážděni na konkrétním místě a poté převedeni průvodcem na místo konání vernisáže. Důležitým momentem tohoto aktu bylo společné překročení prahu, znázorňujícího porušení pomyslné hranice. V samotném důsledku se nejednalo o hranici tak úplně pomyslnou, neboť vstupem do prostoru se účastníci proměnili z pasivních návštěvníků kulturní akce v aktéry překročení určitých pevně stanovených zákonů.

Během vernisáže zůstaly dveře obchodu otevřené. Celé akce se zúčastnilo zhruba padesát lidí a vše proběhlo bez jakýchkoli komplikací. Neformálnost celé výstavy přilákala do prostoru i skupinku dětí ze sousedství, které nakonec celou vernisáž ovládly, přispěly do ní svým vlastním uměleckým vkladem a na konec ji i ukončily. Hudba, nedílná součást výstavy se pohybovala od country přes pouliční rap do japonského ambientu a podle komplikovaného algoritmu ji vypočítával DJ Nahanbě.

Foto: Polina Davydenko