TZ: Rumen Sazdov

Rumen Sazdov / Křehké bytosti / Laufen Prague Gallery / Praha / 5. 3. - 30. 3. 2020

Unikátní tvorba charismatického akademického malíře Rumena Sazdova, českého malíře bulharského původu, dává divákům nahlédnout do světa dramatických tahů, výrazné barevnosti a kubistických tvarů, jejichž nahromaděná energie je z obrazů doslova přenesena na diváka. V jeho díle se promítá výrazná expresivita a důrazná sociální výpověď. V pražské Laufen Prague Gallery bude jeho výstava Křehké bytosti k vidění od 4. 3. do 30. 3. 2020. Vernisáž se uskuteční 4. března od 18. hodin.

Ve své tvorbě navazuje Rumen Sazdov na evropskou tradici moderního umění 20. století. Jeho díla působí vyzývavě, ale nikoliv samoúčelně. Útočná rozmáchlá gesta vytváří dojem velkého vnitřního sváru, který se dotýká emočního cítění a psychiky diváků těchto výtvarných děl. Při práci využívá Rumen Sazdov volnosti vyjadřovacích poloh expresionismu, ale zároveň je formuje do přísných kubistických tvarů. Podstatou jeho tvorby je pohyb a zároveň jeho protiklad – fixace pohybu. Výstava Křehké bytosti zobrazuje zejména motivy krásy ženského těla a mezilidských vztahů. V galerii si návštěvníci mohou prohlédnout nejen malby z dílny Rumena Sazdova, ale také výběr jeho dalších děl – koláže, porcelán, smalt a asambláž za posledních pět let.

Jeho autorské práce zdobí interiéry domů mnoha významných světových i českých osobností a institucí. V uplynulých letech reprezentoval svá díla v New Yorku a Itálii. Podílel se i na zakázkách pařížského muzea Louvre. V současné době se věnuje zejména volné tvorbě.