TZ: Lukos Hey

Lukos Hey / Smoke and mirrors. Mezi kubismem a realismem / Galerie 1apůl / Praha / 24. 1. - 23. 2. 2020

Lukos Hey vystudoval výtvarné umění na Universitě v Newcastlu v Austrálii a následně absolvoval postgraduální studium umění na Hunter Institute of Technology. Během studií byl zastupován významnou galerií John Miller Galleries.

Lukose vždy zajímala zejména krajinomalba a její atmosféra, kterou nejlépe pochytil od svého velkého učitele, malíře Johna Morrise. Na jeho rannou tvorbu mělo vliv mnoho umělců, nejvíc pak australský malíř Brett Whiteley.

„Jsem znepokojen tím, jak je současná společnost připoutána k tomu, co se děje v online světě. A to hlavně proto, že dnes je zveřejňování nepravdivých informací běžnou záležitostí,“ říká malíř Lukos Hey.

Věří, že spisovatel dystopického románu 1984, George Orwell, by byl pobaven a zároveň šokován, když by zjistil, že jsme to my, kdo jsme se rozhodli nakonec koupit smarphony, abychom sami sebe nechali sledovat, a že bychom se vlastně cítili špatně, kdyby nám nikdo nelajkoval naše příspěvky a nesledoval každý náš pohyb.

Hlavní obraz výstavy, podle kterého je nazvána „Smoke and mirrors“ představuje výše zmíněný pocit ze současného chaosu online světa. „Rád maluji pozitivní věci, avšak vždy zahalené do nějakého tajemství, pocitu, zážitku. Nejsem příznivcem obrazů plných násilí, krve a bolesti, domnívám se, že umění by mělo přinášet příjemné pocity. Zla v okolí je už dost,” říká malíř Lukos Hey.

K zachycení těchto pocitů a nové perspektivy v olejomalbě používá umělec pohledy na vodu, její odlesky, akvárium s různými doplňky, svíčkami a předměty ve vodě. V pozadí pak třeba najdeme fotografie ze starých knih a plovoucí květiny. Umělec sleduje z různých úhlů, jak světlo odráží a pozměňuje předměty uvnitř. Voda věci mění a manipuluje, podobně jako nás mění naše společnost.

„Představte si, že kubistický malíř, jako je Emil Filla nebo František Kupka, by byl přenesen zpět do doby baroka a začal by malovat obrazy, zatímco by sledoval současný svět online….kubistický živoucí realismus“, uvádí Lukos Hey ke stylu své současné malby.

„Žiji více než 10 let v Praze a zpátky k mým protinožcům se už nechystám, našel jsem tady po umělecké i osobní stránce vše, co jsem chtěl v životě najít. Sleduji i dění na české politické scéně. Nedávno jsem však byl na demonstracích na Letné a na Václavském náměstí, kde jsem byl niterně ovlivněn tím, co se zde děje. Například poslouchání projevu Martina Mejstříka, který byl jedním z organizátorů studentského hnutí dne 17. listopadu 1989, a který měl projev na Václavském náměstí o 30 let později mě zasáhl. Láhev Becherovky představuje můj postoj k současnému vedení společnosti a jeho spojenectví s jinými zeměmi“, dodává Lukos Hey.

Lukos Hey je také učitel malby, vede kurzy v galerii na Praze 7 a inspiruje se novým modelem učení malby, který zavedla Betty Edwards, americká učitelka malby, která v roce 1979 vydala její známou knihu Drawing on the Right Side of the Brain.

Vernisáž výstavy se uskuteční ve čtvrtek 23. ledna 2020 od 19 hod. v Galerii 1apůl ve Vítězné 15, Praha 1 na Malé Straně. Sledujte malíře Lukose Heye na instagramu @lukoshey a na webu autora www.lukoshey4.webnode.com.