TZ: Antikvariát a klub Fiducia - program únor 2020

Antikvariát a klub Fiducia - program únor 2020 / Ostrava / 20. 1. 2020

4. 2. v 18:00 LITERÁRNÍ POUŤ NA HALDU EMA KU POCTĚ BOŽENY NĚMCOVÉ

V den 200. výročí narození výjimečné osobnosti české kulturní historie pořádá klub Fiducia symbolickou pěší pouť na nejznámější ostravskou haldu. V pěti zastávkách zazní ukázky ze spisovatelčina pozoruhodného díla, na závěr pak na vrcholu haldy vzplane oheň ku oslavě této mimořádné postavy českého národního obrození. Sraz v 18,00 před klubem Fiducia. Doporučujeme teplé oblečení, případně s sebou baterku a v termosce čaj (s rumem).

7. 2. v 18:00 JANA HOJSTRIČOVÁ 

Vernisáž výstavy ve Fotografické galerii Fiducia

Výtvarnice a fotografka Jana Hojstričová se zúčastnila se celé řady domácích a zahraničních výstav a fotografických festivalů. Nosným tématem její tvorby je tělo, které staví do kontextu s rostoucím vlivem konzumní společnosti právě na tělo.

do 20. 2. Markéta Chymová

Pokračování výstavy v galerii Dole.

Ve svých obrazech a akvarelech se Markéta Chymová, čerstvá absolventka ateliéru malířství ostravské fakulty umění, již delší dobu věnuje tématu krajiny, kterou převážně pojímá prostřednictvím detailů spojených s vlastní osobní historií.

24. 2. v 18:00 MILAN HAJDÍK 

Třídenní pop up výstava v galerii Dole.

Pozor - potrvá pouze do 27. 2.  Kurátor Jiří Ptáček.

V nových a doposud nevystavených obrazech Hajdík jakoby ukládal tři naše paralelní stavy našeho bytí: tělesně-smyslový, industriálně materiální a odhmotněný v digitálním přepisu. Krátká pop-up výstava se uskutečňuje při příležitosti vydání prvního katalogu malířské tvorby tohoto absolventa ostravské Fakulty umění.

25. 2. v 18:00 JAK BUDE VYPADAT SAD MILADY HORÁKOVÉ?

Moderovaná debata s odborníky i politiky o budoucí podobě této cenné lokality.

Moderuje Jan Lenart z Ostravské univerzity.

Sad Milady Horákové patří k nejvýznamnějším parkům Ostravy. Aktuálně se hovoří o jeho revitalizaci a vedou se diskuse o tom, jak by měla vypadat. Má být prostor parku řešen veřejnou soutěží? Jak do fungování sadu zasáhne nový objekt koncertní haly a vědecké knihovny? Má se stát místem s inline dráhou a atrakcemi nebo se má k revitalizaci přistoupit s jistou pietou s ohledem na fakt, že se zde nacházel (nejen) městský hřbitov? Na tyto a další otázky se vám pokusí odpovědět naši hosté.

Z historie Sadu Milady Horákové: Kdysi se tu rozkládal městský a židovský hřbitov a stávala zde význačná architektonická památ ka – kubistické krematorium od architekta Vlastislava Hofmana. Právě v něm byly spáleny ostatky osob zastřelených gestapem za odbojovou činnost během druhé světové války, oběti bombardování i odvetného poválečného běsnění, skončili zde popravení z časů stalinismu i mrtví z velkých hornických katastrof. Od 80. let minulého století docházelo k postupné p řeměně někdejšího hřbitova na parkový prostor. V roce 1994 byl sad Milady Horákové zaregistrován jako významný krajinný prvek. Naléz á se zde také jedinečná galerie výtvarných artefaktů pod širým nebem od předních českých a zahraničních tvůrců z Mezinárodních sympozií prostorových forem

27. 2. V 18:00 Debuty vol. 5 – Hošek, Šipka

Večer věnovaný novým knihám Ondřeje Macla a Ivana Motýla.

Hosty pátého literárního pořadu Debutů budou Adam Hošek (*1995) a Magdaléna Šipka (*1990). Kniha Adama Hoška A na stromech les (Univerzita Palackého, 2019) je výsledkem nejenom autorova úspěchu na univerzitní literární soutěži, ale také dlouhodobého autorského záměru o prvotinu, ve kterém se spojuje poetika každodennosti s mytickou nadčasovostí světa. Debut Magdalény Šipky Město hráze (Malvern, 2019) prezentuje autorčina myšlenková východiska pojetí světa a společnosti, kniha je příkladem citlivé angažované tvorby, která spojuje nejhlubší intimní prožívání se zájmem o obecný chod světa a zároveň je prosta jakékoli plakátovosti.

Literární pořad Debuty je zaměřen na pozoruhodné básnické prvotiny, případně pak na knížky druhé, které jsou často poměřovány právě prvotinami. Debuty také fungují jako pořad, jenž dává prostor i dalším hostům mladé a střední básnické generace, kteří nespadají do výše zmíněné kategorie a kteří se představí ostravskému publiku svým „debutovým“ čtením. Pořadem provázejí literární kritici Roman Polách a Iva Málková.

28. 2  v 16:00 AUTOGRAMIÁDA AUTORŮ KNIHY CESTY DO OSTRAVSKÉHO (V)NITROZEMÍ NA OSTRAVSKÉM KNIŽNÍM FESTIVALU

Pozor - koná se na Výstavišti Černá louka.

Autogramiáda poetického průvodce Ostravou, vydaného spolkem Fiducia v prosinci 2019. Publikace literárního kritika Pavla Hrušky, fotografů Romana Poláška a Martina Popeláře a týmu spoluautorů se pokouší o zmapování duše ostravské krajiny - v deseti pěších trasách představuje nejen památkové zóny a historické čtvrti, ale také sídliště, okrajová místa či sociálně vyloučené lokality a „umírající“ části města, jež zatím nebyly v žádných průvodcích zdokumentovány.

28. - 29. 2 10:00 – 18:00 FIDUCIA NA OSTRAVSKÉM KNIŽNÍM FESTIVALU

Pozor- koná se na Výstavišti Černá louka, stánek najdete v sekci malých nakladatelství.

Srdečně vás zveme na náš festivalový stánek, kde v pátek 28.2. a v sobotu 29.2. najdete knížky, ale i pexesa nebo katalogy, které jsme v posledních letech vydali. Nabídneme naši novinku – poetického průvodce Ostravou, ale také knihu Ostravské interiéry, která je již téměř vyprodaná a na stánku bude k dispozici posledních pár kusů. Budete si moct zakoupit také publikaci Fiducia a dvacet let ostravské umělecké scény, Mapy ostravských soch, Mapy ostravských výletů, Mapy ostravských památek a architektury nebo katalogy k výstavám. Těšit se můžete také na speciální ceny pexesa ostravských interiérů a nebo knihy Opavské interiéry. V pátek v 16:00 můžete přijít na autogramiádu naší nové knížky – poetického průvodce Ostravou Cesty do ostravského (v)nitrozemí.