TZ: Výstavu Petra Síse vidělo již 65 tisíc návštěvníků. Pro mimořádný zájem je prodloužena do 10. února

Výstavu Petra Síse vidělo již 65 tisíc návštěvníků. Pro mimořádný zájem je prodloužena do 10. února / Centrum současného umění DOX / Praha / 15. 1. 2020

Výstava O létání a jiných snech v pražském Centru současného umění DOX, věnovaná tvorbě mezinárodně uznávaného ilustrátora Petra Síse, se od svého zahájení 13. září 2019 těší nebývalé návštěvnické pozornosti. Návštěvníci se mohou seznámit s pěti autorskými knihami Petra Síse: Ptačí sněm, Zeď – Jak jsem vyrůstal za železnou oponou, Tři zlaté klíče, Robinson a Pilot a Malý princ, které spojuje téma svobody, resp. jejího hledání, ztráty a důležitosti. Výstavu doposud vidělo 65 000 návštěvníků, pro velký zájem ji DOX prodlužuje do 10. února. 

Ve výstavě O létání a jiných snech se návštěvníci mohou seznámit s příběhy a ilustracemi z pěti knih Petra Síse, v nichž se létání a sny prolínají s tématem „vnitřní“ a „vnější svobody“, a detailně si prohlédnout rozměrnou tapiserii Letící muž. Ta je běžně k vidění na ruzyňském letišti a laskavostí Nadace Dagmar a Václava Havlových VIZE 97 byla zapůjčena DOXu. Toto dílo symbolicky ztělesňuje poselství celé výstavy: svoboda jednotlivce je zásadní hodnota, kterou nelze považovat za samozřejmost.

K výstavě vznikla i videoprohlídka výstavou a diváky neprovede nikdo jiný než sám Petr Sís. Ke zhlédnutí je na youtubovém kanálu Centra DOX.

Významnou část z 65 tisíc návštěvníků tvoří školní skupiny a také rodiny s dětmi. DOX dlouhodobě klade důraz na vzdělávání a úspěšně pracuje se školami z celé ČR. Během výstavy Petra Síse je realizován historicky nejvyšší počet vzdělávacích programů, někdy až sedm denně.

Výstava Petra Síse O létání a jiných snech navazuje na velmi úspěšnou výstavu první dámy české architektury Evy Jiřičné, kterou návštěvníci mohli zhlédnout od března do srpna loňského roku. ←