Vyhlášen 5. ročník České ceny za architekturu

Česká komora architektů vyhlásila 5. ročník České ceny za architekturu. Soutěžní přehlídka je otevřena architektonickým realizacím postaveným na území České republiky za posledních pět let. Architekti do ní mohou svá díla přihlašovat do 1. dubna 2020.

Již tradičně kredit České ceny za architekturu podporuje prestižní sedmičlenná mezinárodní porota. Význam České ceny za architekturu je mimo jiné v celoroční a regionální propagaci architektury. Přihlašování opět proběhne formou on-line formuláře a není spojeno s žádnými náklady ze strany soutěžících architektů.  Výsledky budou vyhlášeny na slavnostním galavečeru, jenž se uskuteční v listopadu 2020. Generálním partnerem přehlídky je stejně jako v loňském roce společnost CENTRAL GROUP.

O výsledcích bude rozhodovat mezinárodní odborná porota, která do konce května 2020 vyselektuje do užšího okruhu až 50 nominovaných děl. Z tohoto počtu porota následně vybere zhruba 5 až 10 prací, kterým bude uděleno čestné označení Finalista ČCA, a z nichž porota zvolí držitele hlavní ceny. Udělena bude také cena za výjimečný počin, jejichž výběr provádí Akademie a Grémium ČCA, a ceny partnera, jejichž laureáty navrhují partneři ceny.

Mezinárodní odborná porota

Práci českých architektů bude tradičně hodnotit sedm erudovaných zahraničních expertů. Jsou to krajinářský architekt, urbanista a akademik Henri Bava (Francie), architektka Alessandra Cianchetta (Velká Británie), architektka Jeanne Dekkers (Nizozemsko), architektka a teoretička Gillian Horn (Velká Británie), architekt Csaba Nagy (Maďarsko), architekt Štefan Polakovič (Slovensko) a architekt Jeroen van Schooten (Nizozemsko).

Kdo se může do České ceny za architekturu přihlásit?

Do soutěžní přehlídky, která záměrně nemá stanovené žádné kategorie,  mohou v roce 2020 autoři přihlásit svá díla realizovaná na území České republiky za posledních pět let. Jedná se tedy o dokončené stavby postavené od ledna 2015 do prosince 2019. Z přihlášení do soutěže jsou přitom vyloučena ta díla, která se v loňském i předloňském ročníku dostala do užšího okruhu nominací. Architekti mohou své realizace vložit do jednoduchého on-line formuláře. Na rok 2020 Česká komora architektů chystá stejně jako v předchozích ročnících regionální akce spojené jak s prezentací finalistů ročníku 2019, tak s budoucími nominovanými díly pro rok 2020.

Akademie České ceny za architekturu

Kromě děl, jež přihlásí autoři sami, může iniciovat přihlášení pozoruhodných staveb také Akademie České ceny za architekturu.  V její gesci rovněž nominace na výjimečný počin v oblasti architektury.