TZ: Kateřina Burgertová, Eliška Fialová

13. 12. 2019Artalk Infoservis

Kateřina Burgertová, Eliška Fialová / Legenda o sv. Lídě / kurátor: Vít Kraus / Galerie Nonstop / Jihlava / 18. 12. 2019 - 28. 2. 2020

Narativní obrazové vyprávění o Lídě Bauerové, dcery přeživších jihlavských Němců, jež byla sérií okolností vyvržena na okraj společnosti, je dílčím výstupem spolupráce malířek Kateřiny Burgertové a Elišky Fialové. Podnětem k tomuto projektu se stal specifický výstavní prostor galerie Nonstrop v Jihlavě, ale také česko-německá minulost uměle přetržená vysídlením Němců v r. 1945 a současná sociální situace většiny měst v České republice. 

Samotná Jihlava na svém území mapuje něco pes 80 lidí bez domova. Centra sociálních služeb však v průměru využijí pouze 2 lidé denně. Výstava je příležitostí k zamyšlení nad problémem vykořenění, jež se týká poválečné historie Československa a nově nabyté národní identity proklamované v současné ČR. Dále pak s problémem stále narůstající sociální nejistoty, s níž je konfrontována velká část obyvatel naší republiky.

Součástí výstavy je sbírka ošacení a přikrývek, které pomocí terénních pracovníků budou předány lidem bez domova na území města Jihlavy.

Kateřina Burgertová

www.katerinaburgertova.com

2005 - 2011   FaVU Vut v Brně, ateliér malířství 3

2009 - 2012   FAST VUT v Brně, Ústav společenských věd, Doplňující pedagogické studium

Eliška Fialová

http://eliskaafialova. blogspot.cz

2007-2013 Fakulta výtvarných umění  VUT v Brně

Výstava v Malé Lazebnické v Jihlavě potrvá do konce února 2020.