TZ: Gerhard Richter, Yoko Ono a další přední umělci v DOXu na podporu boje za lidská práva

Gerhard Richter, Yoko Ono a další přední umělci v DOXu na podporu boje za lidská práva / Centrum současného umění DOX / Praha / 13. 12. 2019

Projekt Art 19, jehož název je zkratkou z anglického „Article 19“ Všeobecné deklarace lidských práv, propojuje umění a lidská práva – anebo přesněji řečeno zapojuje umění do služby lidským právům. 

Jedenáct předních současných umělců – Gerhard Richter, Yoko Ono, William Kentridge, Emilija a Ilja Kabakovovi, Čiharu Šiota, Šilpa Gupta, Kiki Smithová, Širin Nešatová, Ayşe Erkmenová a Rosemarie Trockelová – reagovalo na výzvu iniciativy Art 19 a na podporu činnosti lidskoprávní organizace Amnesty International vznikl v limitované edici sto kusů unikátní soubor signovaných děl pod názvem Art 19 – Box One.

V souvislosti s Mezinárodním dnem lidských práv (10. prosince) je soubor představen v Berlíně, Ženevě, Praze a Paříži.

„Schopnost docenit umění stejně jako empatie a svědomí jsou výlučně lidské kvality. V projektu Art 19 se setkává umění s empatií a svědomím. Jeho cílem je podpora ochrany lidských práv a svobod a zároveň projev skutečné lidskosti.“ přibližuje Bill Shipsey, zakladatel Art for Amnesty, spoluzakladatel a generální ředitel Art 19.