TZ: Skončil PAF Olomouc 2019, oživil portrét a teleportoval nejsoučasnější kulturu do středu Hané

11. 12. 2019Artalk Infoservis

Skončil PAF Olomouc 2019, oživil portrét a teleportoval nejsoučasnější kulturu do středu Hané

18. ročník festivalu s tématem portrét se odehrál od čtvrtka 5. do neděle 8. prosince a zúčastnilo se ho více než 300 umělců a návštěvníků z celé Evropy. V rámci festivalu byly předány dvě zásadní ceny pro umělce – Ceny Jindřicha Chalupeckého a soutěže Jiné vize CZ 2019. V rámci dalšího programu proběhlo více než 80 programových bloků v 15 lokalitách po celé Olomouci.

Mezi nejočekávanější vystoupení patřila česká premiéra kolektivu CURL – seskupení hudebníků, které tvoří experimentální popová producentka a oceňovaná autorka filmové hudby Mica Levi společně s Coby Sey a Brother May. Kromě performance v sobotu 7. 12. připravili i odpolední improvizovaný hudební workshop pro děti. Poprvé se publiku PAFu otevřel prostor kostela Husova sboru, kde v rámci zahájení vystoupil s imerzivní AV performance britský umělec Matt Carter a česká dvojice Lišaj a Kolouch s projektem Special Circumstances II. Unikátním projektem byla performance Insider pro dva diváky, kterou pro PAF připravil tým mexické multidisciplinární umělkyně Cristiny Maldonado. Další výraznou českou premiérou byla retrospektiva amerického experimentálního filmaře Owena Landa. Výběr osmnácti filmů ze svého díla přijel představit britský kurátor Mark Webber. Z Velké Británie pochází také Luke Fowler – filmař a hudebník, který na PAFu představil svoje experimentální filmy natáčené na 16mm film a také živou audiovizuální performance.

Téma festivalu, tedy portrét, se odráželo ve většině uvedených projektů. Jeho nejsoučasnější projevy reprezentovala americká umělkyně Carla Gannis, která se představila mj. skrz svůj avatar C.A.R.L.A. G.A.N., který týden před festivalem „obsadil” instagramový profil PAFu. Vedle něj měli diváci také šanci zhlédnout také umělecký avatar LaTurbo Avedon, který/á připravil/a virtuální přednášku a výstavu pro 9:16pm gallery. Vůbec poprvé se PAF do hloubky věnoval fenoménu videoher skrz Herní zónu, kterou pro festival připravili Bohdan Heblík s Vojtěchem Vaňkem. Zóna kombinovala streamování živé gameplay s prostorem pro přednášky a analýzu fenoménů spojených se světem počítačových her.

V rámci PAFu se rozhodlo o vítězích 13. ročníku Jiných vizí CZ – jediné české soutěže umění pohyblivých obrazů. Desítku finalistů z přihlášených děl sestavila kurátorka Laura Amann, za základě jejího výběru pak vítěze vybírali diváci a mezinárodní porota. Hlavní cenu získal Zbyšek Semelka za video Advertising the Earth Radio - Stephen P. McGreevy’s VLF Cut-outs, cenu diváků vyhrál kolektiv BCAAsystem za video No~one Is an Island.

„Video Zbyška Semelky využívá unikátní formální jazyk, jehož prostřednictvím se potýká se zvuky obývání pozemského prostoru. Autor v něm rozvíjí tradici vizuální hudby směrem k novým teritoriím a otevírá naléhavý dialog s bytostně současnými otázkami, které se týkají naší schopnosti či neschopnosti vnímat procesy světa kolem nás," okomentovala svoje rozhodnutí mezinárodní porota ve složení Matt Carter, Zh Fevek a Erika Balsom.

V rámci pátečního programu proběhl v Olomouci vůbec poprvé slavnostní ceremoniál vyhlášení Ceny Jindřicha Chalupeckého 2019, jednoho z nejprestižnějších ocenění pro umělce do 35 let, které se v ČR udílí. Letošním laureátem se stal Andreas Gajdošík a cenu diváků si odnesla Pavla Malinová. Součástí programu bylo několik výstavních projektů, z nichž některé je možné navštívit ještě několik týdnů po skončení festivalu. Vůbec poprvé v Evropě vystavuje kanadský umělec Zh Fevek, jehož výstava je k vidění v Galerii U Mloka až do 19. prosince. Instalaci pro Galerii Véčko připravila americká umělkyně Carla Gannis, video pro 9:16pm gallery vytvořil/a avatar/ka LaTurbo Avedon. Video je v galerii nainstalované až do 31. prosince. Pro Galerii Monitor připravila výstavu v Londýně působící španělská umělkyně Claudia Maté, v uliční galerii Vitrína Deniska realizovala nový projekt vítězka Jiných vizí 2016 Lucie Rosenfeldové (k vidění až do 5. ledna 2020). Dvoupatrový prostor Galerie XY ovládla fotografka a finalistka Ceny Jindřicha Chalupeckého 2014 Lucia Sceranková, jejíž výstava Strange Sense of Incompleteness je přístupná až do konce letošního roku. Vstup na všechny výstavy je zdarma.