Galerie hlavního města Prahy v příštím roce vystaví Fridu Kahlo nebo Josefa Sudka a další

10. 12. 2019ČTK Infoservis

Galerie hlavního města Prahy (GHMP) v příštím roce uvede retrospektivu slavného česko-amerického fotografa Antonína Kratochvíla a mezinárodní projekt fotografické pozůstalosti mexické umělkyně Fridy Kahlo. Novinářům dnes program na příští rok představila ředitelka Galerie hlavního města Prahy Magdalena Juříková.

Galerie uvede dále výstavu Josefa Sudka zaměřenou na jeho fotografie soch a výstavu chorvatského sochaře Ivana Meštroviće v paralele s klasiky české sochařské tvorby. Představí i soudobé čínské umění a zaměří se na aktuální mezinárodní scénu v projektu bienále s názvem Ve věci umění I.

Retrospektivní výstava fotografa Antonína Kratochvíla se uskuteční od 13. května v Domě U Kamenného zvonu. Představí průřez vysoce expresivní fotografickou tvorbou jednoho z nejvýraznějších světových fotografů sociálního dokumentu a fotožurnalismu. Jeho fotografie akcentují strádání, zoufalství, odcizení, bolest, smutek a bídu, stejně tak aroganci moci a její důsledky v různých končinách světa. Zachycují tragičnost humanitárních a přírodních katastrof či vyhrocené sociální problémy.

Vztah slavné malířky Fridy Kahlo k fotografii ukáže v roce 2021 výstava v Domě U Kamenného zvonu. Její otec i dědeček byli profesionálními fotografy a ona sama sbírala daguerrotypie a pohlednice z 19. století a různě je používala. Výstava Frida Kahlo: Její fotografie představuje řadu snímků, které se zachovaly v její pozůstalosti a byly donedávna neznámé. Pro šest kapitol výstavy bylo vybráno 241 fotografií. Věnují se jejímu původu, politice, revoluci a Diegu Riverovi, jejímu zraněnému tělu a láskám a přátelstvím.

Program GHMP v roce 2020 doplní výstava fotografů sdružených do skupiny 400 ASA a ukáže současnou tvorbu Karla Cudlína, Jana Dobrovského, Alžběty Jungrové, Antonína Kratochvíla, Jana Mihalička a Martina Wágnera. Současnou tvorbu slovenského multimediálního umělce Mateje Kréna představí dvě instalace. Výstavní plán galerie zahrnuje další projekty, které diváci najdou také v Městské knihovně, zámku v Troji či Colloredo-Mansfeldském paláci.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK