V Olomouci začala Přehlídka animovaného filmu

5. 12. 2019ČTK Infoservis

Řadou vernisáží, ale především audiovizuální performancí v kostele Husova sboru začala dnes v Olomouci přehlídka současného vizuálního a zvukového umění PAF Olomouc. Festival nabídne do neděle na 11 místech ve městě více než osm desítek programových bloků. Navštívit je mohou zájemci ve zdejších galeriích, ve filmových a divadelních sálech, v kapli Božího těla, ale i na netradičních místech. Vedle Husova sboru to je například i kryt civilní ochrany.

Představení dua Lišaj & Kolouch v impozantním prostoru Husova sboru se dnes postaralo o oficiální zahájení programu. S audiovizuálními performancemi zde naživo vystoupil hudebník Mikuláš Odehnal a ilustrátor Jan Šrámek. "Jde o projekt Special Circumstances II, v němž se hutná abstraktní hudba Odehnala setkává s živě promítanými Šrámkovými vizualizacemi dnes již neexistujících soch a výtvarných objektů z doby reálného socialismu," uvedla mluvčí přehlídky Veronika Zapatová. Součástí programu je také audiovizuální performance britského umělce Matta Cartera.

Přehlídku odpoledne otevřela série vernisáží v olomouckých galeriích. Ve Vitríně Denisce se představila Lucie Rosenfeldová, Galerie U Mloka hostí první evropskou výstavu kanadského tvůrce bizarního světa lesklých amorfních objektů - bytostí Zh Feveka, který působí pod pseudonymem Kid Xanthrax. Dvoupatrový prostor v Galerii XY ovládla fotografka a finalistka Ceny Jindřicha Chalupeckého 2014 Lucia Sceranková.

Přehlídka v následujících dnech nabídne vedle filmových projekcí, přednášek, audiovizuálních performancí, výstav, koncertů a workshopů také projekty a umělce, kteří v Česku dosud nevystoupili a kteří překračují hranice mezi různými sférami audiovizuálního umění. Soutěžní sekce Jiné vize CZ je nejvýznamnější přehlídkou současného českého umění pohyblivého obrazu. Součástí festivalu bude také slavnostní ceremoniál Ceny Jindřicha Chalupeckého, který se uskuteční v pátek. Bližší informace k programu najdou zájemci na webu www.pifpaf.cz.

Tématem letošní přehlídky PAF je portrét - žánr, který s nástupem digitálních platforem zažívá nebývale dynamickou proměnu. Program přiblíží mimo jiné fenomény zobrazování obličejů v současném umění nebo vztahu umělecké identity a anonymity tvůrců, a to i skrze výrazná díla experimentálního a animovaného filmu.

Přehlídka animovaného filmu (nyní PAF - Přehlídka filmové animace a současného umění) vznikla v roce 2000 jako platforma pro netradiční setkávání s animovaným filmem a jeho hraničními formami a druhy. Za dobu své existence se PAF stal jednou z nejprogresivnějších českých přehlídek současného vizuálního a zvukového umění. Letošního ročníku se zúčastní více než sto hostů z 12 zemí.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK