Proti neprodloužení smlouvy šéfky lounské galerie vznikla petice

5. 12. 2019ČTK Infoservis

Zatím asi 200 lidí se podepsalo pod elektronickou petici proti neprodloužení smlouvy ředitelky lounské galerie Alice Štefančíkové. Petice vznikla 30. listopadu a signatáři v ní požadují změnu rozhodnutí rady kraje a prodloužení smlouvy pro ředitelku. Chod galerie i kvalita kultury regionu v budoucích letech je podle nich v ohrožení. Novinářům to řekl člen petičního výboru, akademický malíř Igor Hlavinka. Vyjádření krajské rady ČTK zjišťuje.

Ředitelka galerie Benedikta Rejta v Lounech Alica Štefančíková, ředitel muzea v Teplicích Radek Spála a ředitel Severočeské galerie výtvarného umění v Litoměřicích Jan Štíbr k 31. prosinci ve funkcích skončí. Rada Ústeckého kraje v prvním pololetí příštího roku vyhlásí na obsazení jejich míst otevřené výběrové řízení. Rada to oznámila na krajském webu, kde uvedla, že vzala na vědomí ukončení funkčního období těchto tří ředitelů.

"Jsme přesvědčeni, že nejde o rozhodnutí koncepční. To průkazně dosvědčuje i okolnost, že nejen nebylo vyhlášeno, ale dokonce ani připraveno výběrové řízení," uvedli členové petičního výboru v petici, v níž se obracejí k radním. "Žádáme vás, abyste prodloužili jmenování PhDr. Alice Štefančíkové ředitelkou Galerie Benedikta Rejta na dobu neurčitou, aby mohla pokračovat v dosavadní funkci," uvádějí. Dodávají, že podporují i ředitele litoměřické galerie Jana Štíbra, jemuž rovněž nebyla prodloužena smlouva.

"Na papírovou petici jsme měli málo času, necelé dva týdny," řekl ČTK Hlavinka. Mezi dalšími členy petičního výboru je například akademický malíř Michal Matzenauer nebo architekti Tomáš Bezpalec a Tomáš Novotný.

"Rada se ze zákona takovouto e-peticí zabývat nemusí," připustil Hlavinka. Dodal, že petici v prvních dnech poslal členům rady i zastupitelům. "Zatím mi bohužel nikdo z nich neodpověděl," konstatoval.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK