TZ: Magdalenina prádelna zve k setkání s klientkami organizace Jako Doma v galerii INI Prostor

Magdalenina prádelna zve k setkání s klientkami organizace Jako Doma v galerii INI Prostor / Praha / 3. 12. 2019

V listopadu a prosinci se INI Prostor proměňuje na komunitní centrum, které zve veřejnost, aby se zapojila do dění, jež vytvářejí klientky organizace Jako Doma ve spolupráci s vizuální umělkyní Magdalena Kwiatkowskou. Do prostoru je možné si přijít vyprat prádlo a během čekání zapříst rozhovor s umělkyní i klientkami. V průběhu adventu (a nejen během něj) se můžete s ženami a transgender osobami v sociální tísni podělit o to nejcennější: váš čas.

Jako doma je neziskovou organizací, která se zabývá genderově-specifickým bezdomovectvím a jako první v ČR otevřela komunitní centrum pro ženy a transgender osoby bez domova nebo ty, které jsou jeho ztrátou ohroženy. Jejich činnost je postavena na principech kritické sociální práce, která je založena na partnerství, participaci, emancipaci a zplnomocňování. Právě s Jako doma spolupracuje umělkyně Magdalena Kwiatkowská, absolventka Akademie výtvarných umění v Praze, která víc než přes rok „za holkama“ dochází a tráví s nimi svůj volný čas.

Návštěvníka, který tentokrát zavítá do INI Prostoru, nečekají tradiční happeningy, performance, přednášky, diskuse ani jiné umělecké formáty, ale neméně tvůrčí a bytostně lidské setkávání. Magdalena Kwiatkowská o projektu říká: „Magdalénina prádelna vytváří sítě, kde se pracující a nepracující, s domovem nebo bez něj, můžou setkávat a komunikovat při čekání na vyprané prádlo. Magdalénina prádelna není událostí ve smyslu umělecké akce, ale spíš dobrodružstvím plným neplánovaného dění, chování, nehod a zvědavosti. Je to hledání způsobu, jak využít nevyhnutelného chaosu bez zisku kontroly.” Absence kontroly je pro projekt zásadní. Umělkyně vybízí veřejnost, aby nevstupovala do prádelny z pozice pedagogického vedení nebo tvůrčího mistra. „Neočekáváme charitu, ale solidaritu. Centrální roli v našich setkáních hraje aktivní naslouchání a vzájemná citlivost. Prádelna je jen záminkou pro překonání izolace a prostředkem k nastolení rovnocenného dialogu, místem k aktivnímu setkávání žen z organizace Jako doma s umělkyněmi, umělci, sousedy a širokou veřejností,” dodává Kwiatkowská. Prostor se krom setkávání naplňuje pravidelně také sérii mikroworkshopů pro veřejnost, například “Mini kurz vaření a svlékání párků striptýzků s Helenkou Kracíkovou”, “Cvičení na rozmrazováni těla po dlouhé chladné noci.”, “Psaní nehtem na sklo.” nebo “Celodenní kurz skupinové letargie.”

Prádelna je otevřena pro veřejnost během měsíců listopadu a prosince každý den od 12 do 20 hodin a o víkendu nonstop. Přijít může kdokoli, ať už je jeho cílem čisté prádlo nebo chuť zažít nová setkání.