TZ: Lunchmeat Festival se vrací do Anežského kláštera. Tentokrát s experimentálním kouzelníkem Clarkem a uznávanou slovenskou fotografkou Evelyn Benčičovou

28. 11. 2019Artalk Infoservis

Lunchmeat Festival se vrací do Anežského kláštera. Tentokrát s experimentálním kouzelníkem Clarkem a uznávanou slovenskou fotografkou Evelyn Benčičovou / Praha / 28. 11. 2019

Lunchmeat Festival, který v říjnu oslavil deset let na světové audiovizuální scéně, se už potřetí vrací do Anežského kláštera v Praze, aby v pátek 6. prosince představil nový projekt britského hudebního experimentátora Clarka, ve spolupráci s mladou hvězdou slovenské fotografie Evelyn Benčičovou. Jedná se teprve o druhé světové uvedení audiovizuálního projektu, který měl premiéru na začátku listopadu na festivalu MIRA v Barceloně. Bude se přitom jednat o site-specific verzi tohoto tajemného a morbidně krásného projektu, připravenou přímo pro prostor chrámové lodi sv. Salvátora. Clark se do Prahy vrací už potřetí. Poprvé se představil v roce 2013, kdy v rámci umělecké rezidence Lunchmeat Festivalu vytvořil originální audiovizuální set společně s tureckým vizuálním studiem NohLab.

Noc bude mít pro Lunchmeat Festival typický vývoj: začne živými koncerty, aby postupně gradovala do klubových, tanečních setů. Lunchmeat Festival dává tradičně prostor také českým hudebním a vizuálním projektům. Vedle zahraničních hostů tak čeká publikum také pět domácích projektů. Světovou premiérou bude performance Forbidden, která je fúzí hudebního projektu LOFN s vizualistkou Gabrielou Prochazkou, tanečnicí Jindřiškou Křivánkovou, a kostýmovou výtvarnicí Andrijanou Trpković. Premiérově se pražskému publiku představí také Nihil AV live, které je spoluprací producenta Trauma s vizuálním umělcem Lukášem Dřevjaným, alias oxoo. Výběr doplňují živá vystoupení Scannt, Fractions a talentované techno producentky Dash. Dosud neoznámeným překvapením je audiovizuální vystoupení původem ruského hudebníka a vizualisty Stanislava Glazova, který navíc páteční večer zahájí svým artist talkem a na druhý den je hostem alternativně vzdělávací série Lunchmeat Festivalu nazvané Input. Program začíná 6. prosince v 19.00 a pokračovat bude až do čtvrté hodiny ranní, vstupenky jsou v předprodeji v síti GoOut.cz. Koncert podpořila městská část Praha 1, její obyvatelé budou mít na místě padesáti procentní slevu na vstupném.

Večer koncepčně navazuje na tři předchozí speciální události, při kterých Lunchmeat Festival přivezl přední zahraniční audiovizuální projekty, aby oživili vybrané netradiční prostory. V roce 2015 zahájil Robert Henke Lunchmeat Festival svým projektem Lumière II. Kompozici pro čtyři lasery a zvuk, kterou představil také v pařížském Centre Pompidou či londýnském Barbican Centre, upravil přímo na míru budově Českého muzea hudby. V roce 2016 pak umělci Koreless a Emmanuel Biard představili projekt The Well, který pracuje s odrazy laseru ve speciálním, zvukem ovládaném pružném zrcadle, právě v majestátních prostorách Anežského kláštera. V roce 2018 se Lunchmeat festival do těchto prostor vrátil a představil průkopnické experimentální britské duo Emptyset ve spolupráci s vizualistou Claytonem Welhalmem.