TZ: Grafik a ilustrátor Eduard Halberštát je autorem tradiční vánoční instalace v PLATO

Grafik a ilustrátor Eduard Halberštát je autorem tradiční vánoční instalace v PLATO / PLATO Ostrava / Ostrava / 27. 11. 2019

Ostravská městská galerie PLATO představí tradiční autorský vánoční strom, letos již pošesté. K realizaci PLATO tentokrát oslovilo ostravskou legendu, malíře a grafika Eduarda Halberštáta. Vánoční instalace s názvem Tradition today bude otevřena ve středu 4. prosince v 18 hodin. Kromě stromku galerie chystá i speciální vánoční kino-víkend.

Konec roku přináší do PLATO oblíbenou tradici autorského vánočního stromu. K realizaci toho letošního, v pořadí již šestého, galerie oslovila ostravskou žijící legendu, malíře, grafika, ilustrátora a bývalého pedagoga Fakulty umění Ostravské univerzity Eduarda Halberštáta (*1937). Rodák z Ústí nad Orlicí se rád věnuje tradici malování a stavění papírových betlémů, které jsou součástí tamějších vánočních tradic, a i sám Halberštát jich několik vytvořil. Téma betlému bude také ústředním motivem letošní vánoční instalace v PLATO. Ta se oproti předešlým, poměrně monumentálním, intervencím obrací k tradicím, skromnosti a rodinné pospolitosti. Součástí bude Halberštátova velkoformátová grafika, vánoční stromek a pohlednice, které si návštěvníci galerie budou moci zakoupit a poslat tak vánoční přání svým blízkým.

„Ze všech předcházejících autorů vánočního stromu v PLATO jsem prožil nejvíce Štědrých večerů. Některé byly velice skromné, zvláště za 2. světové války, ale jejich pospolitou rodinnou atmosféru si pamatuji dodnes. Moje instalace vánočního stromu je spíše minimalistickou připomínkou těchto časů,“ dodává Halberštát.

Eduard Halberštát během mládí pracoval krátce v Ostravě na dole Hlubina a po tragické havárii, při které došlo k výbuchu metanu, se začal zajímat o umění. Po absolvování 11 let studií na pražské Akademii výtvarného umění získal možnost vyjet na studijní pobyt do pařížské École nationale supérieure des Beaux-Arts a od roku 1969 se účastní výstav v České republice i zahraničí. Jeho dílo dokumentuje osobní prožitky a životní příběhy. „Stává se tak mozaikou lidské existence a výrazovou škálou od zdánlivě abstraktních plánů po expresivní figurativní kompozice,“ doplňuje kurátor Jakub Adamec. K Halberštátovým typickým sériím patří Hlava 22, Hasičská družstva a Zahrádky.

Vernisáž autorského stromu proběhne ve středu 4. prosince v 18 hodin a zahájí tak vánoční program galerie. Návštěvníci se mohou během prosince těšit, kromě tradičního punče, i na speciální vánoční kino-projekce během posledního víkendu tohoto roku. Národní filmový archiv PLATO poskytl dva díly digitálně zrestaurovaného Švejka s Rudolfem Hrušínským, horor Věry Chytilové nebo Animované pásmo pohádek pro děti.

Více o vánočním programu v PLATO:

https://plato-ostrava.cz/cs/Aktuality/2019/11/Tak-At-Vanoce-V-PLATO


Foto: Magdaléna Dušková