TZ: V Pražákově paláci Moravské galerie jsou k vidění nejkrásnější české knihy za rok 2018

V Pražákově paláci Moravské galerie jsou k vidění nejkrásnější české knihy za rok 2018 / Moravská galerie v Brně / Brno / 22. 11. 2019

V knihovně Pražákova paláce se již tradičně představují mimořádné publikace, které se umístily v soutěži Nejkrásnější česká kniha roku. Do 54. ročníku soutěže se přihlásilo hned 264 titulů,  což je nevyšší číslo v historii soutěže. Vysoké číslo vypovídá o velmi dobré úrovni grafického zpracování současných knih. Během zahájení výstavy se osobně představil Pavel Noga se svou knihou Od designu k designu, která vykládá příběh grafického designu prostřednictvím sbírek Moravské galerie v Brně. 

Soutěž Nejkrásnější české knihy roku vyhlašuje již od roku 1965 Ministerstvo kultury ČR a Památník národního písemnictví.  O vítězných knihách rozhoduje mezinárodní odborná porota, která uděluje ocenění v sedmi základních a několika specializovaných kategoriích. „Do letošního ročníku se přihlásil nejvyšší počet publikací od vzniku soutěže – celkem 264. Do užšího výběru se dostalo více jak 50 titulů, ze kterých porota ocenila 33,“ dodává Judita Matějová, kurátorka výstavy.

Mezi knihami o výtvarném umění zvítězila kniha Epos 257: Kořen, větve, stromy, v níž umělec vypráví o neznámých zákoutích hlavního města. Nejkrásnějším katalogem se stala Pocta suknu: Textil v kontextu umění, která je první publikací Nadačního fondu 8SMIČKA, nakladatelství nově vzniklé zóny pro umění v Humpolci. Nejkrásnější knihy pro děti a mládež pocházejí opět z nakladatelství Baobab, stejně jako v minulém ročníku, i nyní obsadilo toto malé rodinné nakladatelství první tři místa. V Knihovně Pražákova paláce jsou vystaveny nejen vítězné knihy, ale také práce, které se dostaly do užšího výběru. Mezi nimi například Stokerův Dracula s dřevoryty Františka Štorma, jež byly k vidění na Mezinárodním bienále grafického designu v roce 2018.

V rámci zahájení výstavy se představil Pavel Noga se svou knihou Od designu k designu, která se věnuje grafickému designu za posledních zhruba 130 let, a to prostřednictvím příkladů vybraných děl a autorů ze sbírky Moravské galerie v Brně. Pavel Noga je autorem knih Design na cestě a Typoplakát. Vyučuje na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně, kde vede Ateliér grafického designu.