TZ: Sympozium Critical Styling uzavírá sté výročí Bauhausu v PLATO

Sympozium Critical Styling uzavírá sté výročí Bauhausu v PLATO / Ostrava / 21. 11. 2019

Dvoudenním sympoziem Critical Styling se v ostravské městské galerii PLATO uzavírá program inspirovaný stým výročím umělecké školy Bauhaus. Profesionálové z oblasti grafického designu, kurátorství a módního návrhářství se v Ostravě představí ve dnech 27. a 28. listopadu. Mezi hosty je britské duo Oliver Knight & Rory McGrath z grafického studia OK-RM. 

Sympozium nese podtitul Naléhavost stylu: aktuální praxe a strategie ve vztahu k umění a právě vazba mezi stylem a uměním je klíčovým tématem programu obou dní sympozia. Styling je poměrně mladá disciplína, původně spojená téměř výhradně s módou. Dnes je však kladen silný důraz na dokonalost a styl je tak přítomen v mnoha jiných oblastech týkajících se nejen umění. „Styling svým způsobem připodobňujeme především k profesi kurátora, který zprostředkovává dílo divákovi. Naše praxe i praxe mnohých současných umělců se snaží najít cestu, jak lze užité profese spojit s uměním a vyjít z relativně uzavřeného kruhu uměleckého světa bez nerušení svébytné autonomie, avšak vždy s vědomím určité závislosti,“ komentují iniciátorky sympozia Daniela a Linda Dostálkovy a dodávají, že „sympozium volně souvisí s ideou hnutí Bauhaus po jednom století.“

Daniela a Linda Dostálkovy oslovily k prezentaci profesionály z oblasti grafického designu, kurátorství i módního návrhářství z Anglie, Německa, Nizozemí, Polska a České republiky. Mezi hosty je například britské duo Oliver Knight & Rory McGrath, kteří budou prezentovat studio OK-RM. To se věnuje dlouhodobé spolupráci s institucemi, kurátory i umělci, pro které vytvářejí například publikace nebo vizuální identitu. V minulosti pracovali na zakázkách pro Guggenheimovo muzeum v New Yorku nebo pro Vivienne Westwood.

Critical Styling proběhne ve dnech 27. a 28. listopadu v galerii PLATO. Jednotlivé bloky prezentací galerie otevírá i široké veřejnosti bez nutnosti předchozí rezervace. Součástí programu bude i společná večeře přímo v galerii pro registrované účastníky, mezi kterými jsou studenti a pedagogové českých uměleckých škol nebo zájemci z Krakova, Varšavy a Berlína.

Sympozium je součástí mezinárodního festivalu re:bauhaus, který vznikl k příležitosti 100. výročí založení umělecké školy Bauhaus.


Foto: archiv studia OK-RM