Výbor doporučil schválit návrh rozpočtu ministerstva kultury

13. 11. 2019ČTK Infoservis

Sněmovní kulturní výbor dnes doporučil schválit návrh rozpočtu ministerstva kultury beze změny. Ministerstvo má příští rok hospodařit se zhruba 15,25 miliardy korun. Částka je asi o půl miliardy vyšší než v letošním rozpočtu. Výbor nepodpořil návrh STAN přesunout zhruba čtvrt miliardy korun na obnovu památek, a navýšit tak tuto kapitolu na miliardu korun.

Výdaje spojené s církevními restitucemi v rozpočtu ministerstva kultury činí 3,26 miliardy korun. Částka zahrnuje zhruba miliardu na činnost církví a peněžité vyrovnání přes dvě miliardy korun na nevydaný majetek.

Přes pět miliard korun má jít na příspěvkové organizace, kterých pod ministerstvo spadá 29. Peníze půjdou zejména na platy. Pracovníkům divadel, muzeí či knihoven i ostatních příspěvkových organizací by se měl od ledna zvednout výdělek nejméně o 1830 až 3180 korun podle jejich odbornosti a praxe.

Na živé umění by mělo jít kolem 880 milionů korun, tedy asi o 130 milionů korun víc než letos. Vláda původně v návrhu rozpočtu počítala s částkou 647 milionů korun, tedy o 95 milionů méně než letos. Náměstek ministra kultury René Schreier v létě vyjednal 727 milionů korun a dalších 150 milionů korun by se do příštího roku mělo na živé umění převést z peněz, které se podařilo ušetřit letos. V polovině října se na tom domluvil ministr Lubomír Zaorálek (ČSSD) s ministryní financí Alenou Schillerovou (za ANO). Ministerstvo kultury by tímto způsobem mělo příští rok získat navíc také 100 milionů korun na dotace.

Zaorálek po svém nástupu do vlády kritizoval malý objem peněz určených pro živé umění, hovořil v té souvislosti o neúnosné situaci. Na podporu oblastních divadel či orchestrů půjde 150 milionů Kč. Dalších 100 milionů půjde na festivaly, jako je Smetanova Litomyšl nebo Pražské jaro.

Poslanci dnes hlasovali o jediném pozměňovacím návrhu. Podala ho poslankyně STAN Věra Kovářová. Požadovala v něm navýšení rozpočtu na ochranu památek na jednu miliardu korun. V návrhu rozpočtu činí tato kapitola zhruba 760 milionů korun. Výbor pozměňovací návrh nepodpořil.

Poslanci můžou předkládat své individuální návrhy do konce druhého čtení rozpočtu. Sněmovna by se k němu měla dostat 27. listopadu.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK