TZ: Okupační stávka 2019: tisíc fotografií na chodbách Filozofické fakulty UP

Okupační stávka 2019: tisíc fotografií na chodbách Filozofické fakulty UP / Olomouc / 12. 11. 2019

Největší výstava fotografií z roku 1989 doprovodí happening, který pořádají v neděli 17. 11. bývalí studenti Univerzity Palackého. Na chodbách a v místnostech Filozofické fakulty bude při akci „Okupační stávka 2019“ přes 1100 snímků Petra Zatloukala a Michala Štosela.

„Rádi bychom nastávající výročí oslavili se všemi, kteří se tehdejšího dění účastnili. Zároveň to nemá být a nebude nudná vzpomínková akce. Zveme i ty nejmladší, aby se podívali a prakticky si vyzkoušeli, co všechno bylo potřeba dělat: malování plakátů, tištění na cyklostylech, datlování na psacích strojích, vydávání časopisu Přetlak a k tomu zde budou dobové relikvie, jako jsou staré škodovky a žigulíky, fotky, filmy i sametový guláš,“ zve veřejnost hlavní organizátor akce Martin Štainer, který byl před třiceti lety členem stávkového výboru studentů.  Na jednom místě tak bude v provozu asi největší množství psacích strojů na světě – organizátorům se jich podařilo dát dohromady zhruba pětadvacet. Ve třech místnostech se budou promítat dokumentární filmy, představí se i pracoviště fungující za revoluce – plakátovací, výjezdy, kuchyně, spojovatelna, redakce novin Přetlak atp.

PROGRAM:

Sobota 16. listopadu 2019

18.00 slavnostní mše v katedrále sv. Václava

Neděle 17. listopadu 2019

10.00 slavnostní zahájení akce Okupační stávka 2019

- na chodbách i v některých učebnách program pro veřejnost

15.00 poděkování v aule Filozofické fakulty

- poděkování kantorům, kteří studenty podporovali hned od prvních dní, přičemž si byli vědomi toho, že mohou přijít o práci a skončit ve vězení. Spousta z nich už bohužel nepřijde…

16.00 projekce koncertu Karla Kryla

- na nádvoří fakulty mohou návštěvníci zhlédnout záznam koncertu legendárního zpěváka, který po návratu z exilu vystoupil v hale Univerzity Palackého.

K 30. výročí Sametové revoluce také bývalí studenti vytvořili stránky www.olomouckarevoluce89.cz, kde lze nalézt informace k nastávající akci, fotogalerii i kalendář vzpomínek na tehdejší události.  „Tahle naše akce je připomínkou i vzpomínkou určenou pro nejširší veřejnost, chceme, aby si lidé lépe uvědomili význam demokracie a svobody. Proto také chceme touto akcí podpořit protestující studenty v Hongkongu,“ doplňuje Martin Štainer.

Muzeum umění Olomouc | Patří k nejvýznamnějším institucím svého druhu v České republice, a to nejen z hlediska počtu spravovaných sbírkových předmětů (cca 185 000), ale také po stránce odborného záběru a výstavního programu. Výtvarnou kulturu od nejstarších dob po současnost představuje ve třech objektech: Arcidiecézní muzeum Olomouc (16 výstavních sálů a 300 uměleckých skvostů z 11. až 18. století, trezorové poklady olomouckých arcibiskupů, národní kulturní památka Přemyslovský hrad), Muzeum moderního umění (výtvarná kultura 20. a 21. století v 5 výstavních sálech, dlouhodobé tematické expozice moderního umění, krátkodobé výstavy významných současných umělců z ČR i zahraničí) a Arcidiecézní muzeum Kroměříž (Správa, ochrana a prezentace sbírek Arcibiskupského zámku v Kroměříži, které se řadí k nejhodnotnějším kolekcím svého druhu ve světovém měřítku).