TZ: Pouze týden bude v Tančícím domě k vidění ukrajinský umělecký projekt Genesis

23. 10. 2019Artalk Infoservis

Pouze týden bude v Tančícím domě k vidění ukrajinský umělecký projekt Genesis / Praha / 22. 10. 2019

Poslední říjnový den proběhne v galerii Tančící dům slavnostní zahájení ukrajinského multiprojektu Genesis. Výstava se bude tematicky věnovat vnitřní transformaci člověka skrze umění v jeho různých podobách – v malbě, sochařství, instalaci, videu nebo performanci.  Vernisáž se bude konat 31. října od 18:30. Výstava potrvá do 6. listopadu 2019, vstup na ni je zdarma.

Hlavní ideou projektu Genesis je znázornit cestu k vnitřnímu přehodnocení divákem sebe samého a světa, svých motivů a role prostřednictvím umění. Rovněž je hlavní myšlenkou ukázat kroky k vítězství nad sebou: přijetí výzvy, překonání vnitřních pochybností a překážek, změnu prostředí skrze sebe, vnitřní dialog, bilancování. Kroky, které nejen vedou, ale také transformují. Umění, které uchvátí nejen svým výkonem, ale také ovlivní náš světonázor.

Výstava nabídne díla ukrajinských sochařů bratrů Yegora a Mykyty Zigury, které vyvolávají otázky o roli člověka v moderním světě. Realistický monumentalismus představí díla umělce Olexije Glazunova. Návštěvníci si budou moci prohlédnout nedokončené obrazy a mytické syžety Olexije Hněvyševa či filozofické úvahy o toku času a cykličnosti života v dílech Andrije Žukova. Otázkám evoluce moderního člověka se věnuje Svyatoslav Bazyuk. Chybět nebude ani moderní impresionismus v podobě děl Dmitrije Kovalya.

„Kromě výše uvedených představí výstava Genesis i řadu dalších ukrajinských umělců a umělkyň. Jmenovitě například Vartana Markaryana, Olgu Rondyak, Martu Pitchuk či Zinaidu Kubar. Jsem moc ráda, že se projektu Genesis účastní i čeští umělci, jako je Michal Ožibko či Martin Žák,“ uvedla kurátorka výstavy, paní Viktorie Stepanets.

Zakladatelem a organizátorem uměleckého projektu je ukrajinský časopis Trend Culture, partnerem v Praze je Prague Art Weekends, spoluorganizátorem je Velvyslanectví Ukrajiny v Praze. Projekt je realizován za finanční podpory Ministerstva zahraničních věcí Ukrajiny.

Výstava potrvá od 1. do 6. listopadu 2019 v Galerii Tančící dům, Jiráskovo náměstí 6, Praha.

Otevírací doba: denně od 9:00 do 20:00.