Zaorálek jmenoval Ondřeje Zatloukala ředitelem MUO

22. 10. 2019ČTK Infoservis

Muzeum umění v Olomouci už oficiálně vede Ondřej Zatloukal, do funkce ředitele jej jmenoval ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD). ČTK to dnes řekl ČTK mluvčí muzea Tomáš Kasal. Ministr kultury Zatloukalovo jmenování avizoval na začátku září při návštěvě Olomouce, kdy se snažil urovnat vyhrocené spory mezi muzeem a ministerstvem, které vznikly kvůli krokům jeho stranického předchůdce.

Zatloukalův předchůdce Michal Soukup se stal zástupcem ředitele a vedoucím odboru edukačního, produkčního a výstavního.

Zatloukal do této doby zastával funkci zástupce ředitele a po Soukupově odvolání bývalým ministrem kultury Antonínem Staňkem (ČSSD) byl pověřen řízením muzea.

Zaorálek v září uvedl, že se rozhodl zrušit výběrové řízení na tuto funkci, jež vypsal ministr Staněk v červenci před svým odchodem z funkce. "Budu jmenovat Ondřeje Zatloukala ředitelem Muzea umění Olomouc. Myslím si, že v období, které bylo nyní velmi složité, se za ním semkla celá instituce, což je podivuhodné," řekl tehdy novinářům ministr.

Soukupa, jehož odvolání ostře kritizovali zaměstnanci muzea, ředitelem nanovo Zaorálek jmenovat nemohl, podle právní analýzy bylo jeho odvolání právně bezchybné. Nabídl mu místo zástupce ředitele s tím, že tak může pokračovat v práci, které si cení.

Staněk odvolal Soukupa 18. dubna pro jeho údajné selhání při přípravě a řízení projektu stavby Středoevropského fóra (SEFO) v období od září 2018 do dubna 2019. Vytkl mu údajně předražené nákupy pozemků, podobu žádosti o evropské dotace a nesrovnalosti v dokumentech k projektu a podal na něj trestní oznámení, stejně jako na jeho předchůdce Pavla Zatloukala. Ministr kultury se za tento krok oběma bývalým ředitelům omluvil.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK