TZ: Pět v jednom, Galerie výtvarného umění v Ostravě znovuotevírá Dům umění

Pět v jednom, Galerie výtvarného umění v Ostravě znovuotevírá Dům umění / Ostrava / 10. 110. 2019

Galerie výtvarného umění v Ostravě (GVUO) od května rekonstruovala střechu Domu umění. Památkově chráněná budova se znovuotevře vernisáží pěti výstav v úterý 15. října v 17 hodin. K vidění bude umění od 16. století až do současnosti. Představena bude tvorba Rudolfa Sikory s výrazným ekologickým poselstvím, ale také dílo Otto Gutfreunda, zakladatele kubistického sochařství. Obě výstavy budou v ostravském Domě umění k vidění do 12. ledna. Zároveň budou zpřístupněny i komornější projekty Kříž, nová stálá expozice Dům umění v Ostravě a Výstava jednoho díla ze sbírek GVUO. 

Díky rekonstrukci se Dům umění opět přiblížil svému vzhledu z roku 1926, kdy byla budova otevřena. Tehdy byl všem známý výrazný nápis DŮM UMĚNÍ umístěný úplně nahoře v průčelí budovy. Nový nápis se vrací na své původní místo, jak ho známe z historických fotografií. Dům umění chceme udržovat v reprezentativním stavu, na příští rok je například naplánovaná přestavba vestibulu, uvedl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro kulturu a památkovou péči Lukáš Curylo.

Výstava Rudolfa Sikory KONEC SVĚTA? Ekologický komiks vychází z projektu Eko(ko)mix. 50 let Římského klubu, který autor připravil pro Galérii města Bratislavy v roce 2018. Ostravská výstava je nově a originálně pojatá, připravená na míru Domu umění. Věnuje se problematice ekologie v autorově tvorbě od 70. let 20. století až do současnosti. Česká výstava je obohacena o autorova nejnovější díla a jejich konfrontaci se staršími. Představeno  bude kolem 50 uměleckých děl, které zapůjčily Slovenská národná galéria, Považská galéria umenia v Žiline, Galerie výtvarného umění v Ostravě, Zbierka Linea, Roman Fecik Gallery a autor.

Rudolf Sikora si ekologické hrozby visiace nad našou civilizáciou uvedomil už pred niekoľkými desaťročiami a výtvarne na ne reagoval ako jeden z prvých aj v širšom československom a európskom kontexte. Avšak vo svetle súčasných udalostí, ktoré hýbu už celou našou planétou, mám na mysli masové ekologické protesty a hnutie, nedávny klimatický štrajk, na ktorom sa tiež zúčastnil, si znovu uvedomil naliehavosť ekologickej horzby a aj v prípade ostravskej výstavy podotýka, že nie je dôležitý on ako autor, ale predovštkým posolstvo, ktoré výstava prinesie, posolstvo, ktorým chce osloviť, čo najvac divákov, čo najviac ľudí, vysvětluje Katarína Bajcurová, kurátorka výstavy.

Výstava Bod zlomu zachycuje tvorbu Otto Gutfreunda (1889–1927) před a po první světové válce, kdy se proměnil styl jeho práce z kubismu postupně až na civilismus. Na výstavě bude prezentováno dohromady 16 plastik a 7 kreseb z obou tvůrčích období. Vystavené exponáty pocházejí ze sbírek GVUO, Národní galerie Praha, Západočeské galerie v Plzni i Moravské galerie v Brně.

Nejvzácnějším artefaktem výstavy je dřevěná socha Sedící žena z roku 1916. Jedná se o krajní polohu, v níž Gutfreund dospěl až ke geometrické abstrakci. Socha vznikla v internačním táboře v Provence, kde byl sochař zajat francouzskou armádou, a nemohl se tak účastnit bojů, přestože chtěl. Socha je výjimečná nejen z pohledu formální analýzy, ale i díky doslova polním podmínkám, za kterých vznikla, uzavírá Jaroslav Michna, kurátor výstavy.

Výstavy doprovázejí edukační programy pro školy, tvůrčí dílny pro veřejnost a komentované prohlídky, které se uskuteční s Jaroslavem Michnou 31. 10. a 9. 1., s Rudolfem Sikorou a Katarínou Bajcurovou 28. 11. Na komentované a tvůrčí programy je nutno se rezervovat na www.gvuo.cz  V rámci výstavy Rudolfa Sikory je připravena také beseda autora s českými a slovenskými ekology Mikulášem Hubou, Jurajem Mesíkem, Janem Piňosem a Petrem Nováčkem v úterý 26. 11. v 17 hodin.

K vidění bude také stálá expozice Dům umění v Ostravě a krátkodobá tematická výstava Kříž. Nechybí ani Výstava jednoho díla ze sbírek GVUO, která prezentuje malbu Filipa Andrejeviče Maljavina s názvem Ohrožení Európy. Jejím kurátorem se stala Jana Maříková-Kubková, vedoucí Oddělení archeologie středověku a vedoucí Výzkumu Pražského hradu Archeologického ústavu AV ČR. Dům umění, GVUO je otevřen úterý až neděle od 10 do 18 hodin. Vstupné na všechny výstavy činí 100 korun plné a 50 korun zlevněné. Pro seniory a v neděli je vstup volný.