TZ: Detail jako svědek doby

Detail jako svědek doby / Window Gallery / Praha / 3. 10. 2019 - 2. 2. 2020

Ústav dějin umění Akademie věd ČR (ÚDU AV ČR) dnes otevírá výstavu fotografií ve Window Gallery, netradiční galerii v oknech knihovny ústavu. Výstava představí dokumentační fotografie ze 70. až 90. let 20. století ze sbírky ústavu, které díky dobovým detailům vystupují z bezčasí a vypovídají o době, kterou nechtěně reprezentují. 

Přestože fotografie už dávno ztratila status zcela objektivního zobrazujícího média, bývá tak stále vnímána, a to zejména v její vědecké poloze, jakou je i dokumentace architektury a památek. Úkolem dokumentačního fotografa uměleckých děl je maximálně eliminovat „parazitní“ prvky, které se do fotografie vkrádají a které zachycovaný objekt z hledaného neutrálního bezčasí „rušivě“ vtahují zpět do naší reality. V rozporu se záměrem fotografa však snímky často obsahují opomenuté či neodstranitelné detaily, které mohou prudce zaútočit na naše vnímání a učinit fotografii vícevýznamovou.

„Vícevýznamovost fotografií se týká i dokumentačních snímků. Vyplývá často z nemožnosti mít toto médium zcela pod kontrolou. Nebo mít pod kontrolou dobu, která vytváří rámec jak fotografii, tak i fotografovi,“ říká autor výstavy Martin Pavlis z ÚDU AV ČR.

Fotografie vznikaly z různých důvodů, nejčastěji na přímou objednávku jako obrazový doprovod vědeckého textu. Autory vystavených fotografií, až na tři výjimky, jsou fotografové v minulosti zaměstnaní v Ústavu dějin umění AV ČR Prokop Paul, Jiří Hampl, František Krejčí a v ústavu stále působící Zdeněk Matyásko.

Výstava se koná od 3. října 2019 do 2. února 2020 a je součástí Fotograf Festivalu.