TS: Motion of difference

Peter Barényi, Erik Janeček, Katarína Karafová, Lucia Kotvanová, Lucie Kordačová, Matej Myslovič, Kristián Németh, Gabriela Zigová / Motion of difference / Kurátorky: Lucia Kotvanová a Lucie Kordačová / Temporary Parapet / Bratislava / 8. 10. - 03. 11. 2019

MOTION OF DIFFERENCE

8.10. - 03.11.2019

Vystavujúci: Peter Barényi, Erik Janeček, Katarína Karafová, Lucia Kotvanová,

Lucie Kordačová, Matej Myslovič, Kristián Németh, Gabriela Zigová

Kurátorky:

Lucia Kotvanová a Lucie Kordačová

Vernisáž: 8.10, 18:00

Temporary Parapet, Vlastenecké nám. 7, 851 01, Bratislava

Otváracie hodiny: streda - piatok: 15:00 - 19:00

Readymade

Manifest

polopate alopatia

nič nie je v poriadku

 obden prekroc svoj tien

people are grain of earth

limbo

Koncepciu výstavy tvorí skupinový projekt založený na spolupráci. Autorov nespája len téma novovzniknutých diel, ale aj spoločná skúsenosť štúdia v ateliéri IN nielen v rokoch 2013/14.  Všichni zapojení umělci se sešli v Open Studio Ilony Neméth na workshopu polského umělce Zbigniewa Libery. Po této zkušenosti vytvořili několik kolektivních děl/her: řetězové hry V SNG, na výstavě “Proč si nejdeš hrát s bráchou” v Pražské Trafačce a sérii performance X-Apatments. Liberovy workshopy vychází z teorie Open Form (Otevřená Forma), což je původně teorie polského architekta Oskara Hansena rozvinutá v padesátých letech v architektuře a převzatá v sedmdesátých letech umělci, kteří vyvinuli akční hry - interakce, site-specific situace a performance přičemž jejich účelem bylo jednoduchými vizuálními akcemi a reakcemi reagovat na jedince či skupinu, kteří v zadání mnohdy stáli sobě v ideologické opozici. V takových hrách se často střídá, kdo je v danou chvíli u moci, což určuje dynamiku celé situace.

Pointou výstavného projektu je práve skupina, vzájomná dôvera, spolupráca, ovplyvňovanie, ovládanie a následný protest v širšom spoločenskom kontexte. Skládá se ze dvou částí, z něhož první část je SMS hra, kdy umělci reagují na SMS, kterou přijali od jiného umělce. Základným pravidlom hry je téma protest. Pořadí je náhodne vylosované a umelci majú stanovený čas na vytvorenie diela tesne pred výstavou. V druhé fázi projektu každý z autorov dostáva možnosť ovládať ostatných a použiť ich ako materiál na tvorbu svojho vlastného diela paradoxne znova na tému protest. Na to otkazuje aj názov výstavy MOTION OF DIFFERENCE. Motion jako pohyb, pohnutí či hnutí, ale i jako formální návrh, používaný napríklad v parlamentu ‘call a motion’. MOTION OF DIFFERENCE může znamenat pohyb jinakosti/rozdíl, či zmenu. MOTION OF DIFFERENCE může být tedy protestem.

Výstavný program galérie Temporary parapet v roku 2019 z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia. Fond je hlavným partnerom projektu.