Cenu EXIT 2019 získal Martin Hrvol

2. 10. 2019ČTK Infoservis

Odborná porota dnes v Ústí nad Labem vybrala vítěze devátého ročníku soutěže EXIT 2019 Slováka Martina Hrvola. Cenu získal za umělecké dílo s názvem Otcova rola. Podle poroty ale nikdo z devíti finalistů z vysokých uměleckých škol v Česku i na Slovensku nesplňoval vizi, kterou měla.

Porotci nejprve vybírali finalisty z 64 přihlášených umělců. "Hledali jsme práce, které mohou odpovídat na otázky, které řešíme v našem komplikovaném světě, kde právě umění může dát velmi specifické odpovědi," řekla předsedkyně poroty Helena Musilová. Dodala, že v žádném finálním díle porota nenašla spojení formy a obsahu.

Výherce studuje na Vysoké škole výtvarných umení v Bratislavě. "Vytvořil jsem dílo na téma absentující přítomnosti otce pro mou generaci a jak si mýtizuji roli otce," řekl Hrvol. Student bratislavské školy vytvořil objekt z kamene, z něhož vytesal domečky. Ponechal si i zbytek materiálu, ve kterém zůstala vydlabaná díra, což má znázorňovat prázdnotu, která zůstává po chybějícím otci. Ve svém díle pracuje i se zvukem.

Hrvol za své dílo dostal stipendium 30.000 korun a možnost vystavovat svá díla v Galerii G99 v Brně.

Cena EXIT je soutěž pro studenty českých a slovenských vysokých uměleckých škol. Vyhlašuje ji Fakulta umění a designu Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem. Pořádá ji jednou za dva roky. První ročník se uskutečnil v roce 2003.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK