Nový muzejní depozitář v Pardubicích bude přístupný i veřejnosti

1. 10. 2019ČTK Infoservis

Nový depozitář Východočeského muzea v Pardubicích bude přístupný studentům nebo zájemcům z řad veřejnosti. Objekt v areálu bývalého učiliště v Ohrazenicích byl od května ve zkušebním provozu, který na podzim končí. Nyní několik měsíců potrvá stěhování sbírek. ČTK to řekl hejtman Martin Netolický (ČSSD).

"Sbírkové předměty nemusíme ukazovat jen na zámku. Sbírky, které nejsou běžně k vidění, mohou vidět například studenti středních škol, kteří se učí o archivaci a muzejnictví. V limitovaných počtech můžeme do depozitáře zvát i veřejnost," řekl Netolický.

Do depozitáře Východočeské muzeum přestěhuje 11 podsbírek z celkových 38, což to asi 40 procent celkového množství předmětů, které vlastní. Budou mít kvalitnější podmínky než na pardubickém zámku, řekl ředitel muzea Tomáš Libánek. "Sbírky potřebují vhodné teplotní a klimatické podmínky. Budova je navíc v pasivním standardu," řekl Libánek.

Plechem opláštěná budova má minimum oken, protože sbírky nepotřebují světlo. Okna jsou orientovaná pouze na jih, tam mají zaměstnanci muzea kanceláře. Stěny jsou postavené tak, aby absorbovaly případnou vyšší vlhkost. Když naopak bude v objektu sucho, vlhkost znovu postupně vyloučí.

Depozitář stojí metr nad původním povrchem, není podsklepený, aby ho neohrožovala spodní vlhkost. Stavební firma navezla do areálu 1000 metrů krychlových betonového recyklátu, místo obvykle používaného lomového kameniva. Stavba je také odolná proti otřesům. Poměrně nedaleko je totiž areál chemičky Synthesia a společnosti Explosia. Na střeše je zelená zahrada s trávou a keříky.

Dvoupatrový depozitář stál 90 milionů korun, pěti miliony přispěl stát, deset milionů korun dal Pardubický kraj, zbytek nákladů uhradily evropské dotace. V depozitáři budou etnografické sbírky, uměleckoprůmyslové a výtvarné práce, písemnosti, tisky, fotografie či předměty dokládající vývoj vědy a techniky. V areálu ještě v budoucnu hejtmanství opraví bývalý internát, v němž budou archeologické nálezy.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK