Pražský dopravní podnik vybral architektku metra

19. 9. 2019ČTK Infoservis

Vzhled metra včetně připravované nové linky D má v pražském dopravním podniku (DPP) nově na starosti architektka Anna Švarc. Jak dnes podnik uvedl v tiskové zprávě, uspěla ve výběrovém řízení. Město postupně vypisuje architektonické soutěže na podobu nových stanic, architektka bude zasedat v jejich porotách a dohlédne na uskutečnění výsledných návrhů. Bude mít na starosti i podobu stávajících stanic a vestibulů a jejich rekonstrukce. Pro stavbu linky D z Pankráce do Písnice letos začal geologický průzkum, stavba má vyjít na 57 miliard.

Švarc bude spolupracovat s původními architekty a autory uměleckých děl, které chce město a DPP do nových stanic umístit. Zároveň se bude starat o stávající umělecká díla a bude vydávat odborná stanoviska k vznikajícím stanicím i k rekonstrukcím stávajících. Dohlížet bude také na podobu informačního a navigačního systému v metru a komerční využití vestibulů.

Podle generálního ředitele DPP Petra Witowského podobná osoba v podniku dosud chyběla. "V souvislosti s přípravou stavby metra D a rekonstrukcí stávajících stanic jsme v DPP postrádali odborníka, se kterým bychom mohli konzultovat architektonickou, estetickou a současně funkční stránku formování veřejných prostor metra, a současně osobu, která by DPP zastupovala v porotách výtvarných soutěží a prosazovala naše požadavky," uvedl. Náměstek primátora Adam Scheinherr (Praha Sobě) dodal, že kromě rychlosti a spolehlivosti je v MHD důležité také to, aby se v ní lidé cítili dobře.

Švarc má podle informací podniku s podobnou prací zkušenosti, připravila například design manuál pro systém londýnského metra. Do DPP přešla z městského Institutu plánování a rozvoje (IPR), před tím působila v řadě zahraničních studií zejména v Londýně, kde spolupracovala s architektkou Evou Jiřičnou. V srpnu také podnik obsadil pozici projektové manažerky nové trasy D. Stala se jí Helena Křížová, která v minulosti stejnou pozici zastávala při stavbě metra v Dubaji.

V červenci Praha představila první vítěze výtvarné soutěže na plánované stanice metra D. Ve stanici Pankrác se objeví umělecká práce Jakuba Nepraše, stanici Olbrachtova vyzdobí Vladimír Kokolia. Soutěže by měly pokračovat na podzim a příští rok na jaře. Tisíce lidí v minulosti v petici požadovaly vypsání architektonických soutěží na celkovou podobu všech stanic nové linky, město však nechtělo zasahovat do již schváleného projektu. Nakonec se tak soutěže uspořádají pouze na výtvarnou podobu vnitřků stanic při zachování původních návrhů Metroprojektu.

V první fázi vznikne trasa D mezi Pankrácí, Novými Dvory a pokračovat bude do Depa Písnice, budou na ní jezdit vlaky bez řidiče. V budoucnu se má postavit úsek z Pankráce na náměstí Míru. Investorem stavby je DPP.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK