TZ: Robert Barta

Robert Barta / Pluto / Fakultní nemocnice v Motole / Praha / 19. 9. 2019

Nový umělecký přírůstek sochařských projektů do veřejného prostoru FN Motol potěší tentokrát dětské návštěvníky a jejich rodiče. Pohrává si s měřítky a vykresluje utopické a snivé představy o světě, ve kterém jsme kdysi byli malí a vše okolo nás mělo jiné rozměry a funkce. Objekt Pluto je takový malý sen, jak vnímat trochu jinak náš obvyklý svět - lehce a nezávazně - a podporuje nebát se vykročit z našich zavedených postojů. Robert Barta nabízí hravým způsobem umělecký objekt, který lidem vrací to, o čem kdysi snili. Jako malé děti, které chtěli umět létat a nestarali se o to, zda to bylo reálné. Prostřednictvím Pluta máte možnost konfrontace s prostředím, které vás nutí se usmívat a představovat si jeho neobyčejného obyvatele. Barta tak potvrzuje známý výrok, že jakmile ztratíme naše sny a bláznivé představy, zahyne věda, umění i láska. Rovněž úsměvná je umělcova hra s názvem díla - Pluto - jako disneyovská postavička, kterou nevidíme a můžeme si ji v tomto environmentu jen představovat, nebo také "planeta", které odebrali po 76 letech titul vzhledem k tomu, že je přimknutá k jiným, podobně velkým tělesům. Vstupte na planetu dětství a vzpomínek - dětství je totiž vědecká disciplína.

Robert Barta (1975) je český umělec žijící a pracující v Berlíně. Pro svou uměleckou práci nachází materiál v každodenních předmětech nebo situacích, ve kterých hravým způsobem komentuje současný svět. S nepatrnými změnami, nesourodými kombinacemi, hraním se slovy a jejich významy zavádí strategii “zneužití”, která transformuje povahu známých objektů, aby odhalila jejich vnitřní podstatu, paradoxy a napětí, které jim dávají život. Studoval na Akademie der Bildenden Künste v Mnichově a na San Francisco Art Institute v USA. Svá díla vystavuje po celé Evropě včetně Prahy a je zastoupen v mnoha soukromých německých sbírkách.

CAPACITAS STATUA POLICLINICA: Sochařské projekty pro veřejný prostor FN Motol

Pro vystavování umění je Fakultní nemocnice v Motole jedno z nejzajímavějších veřejných prostranství, které hlavní město má. Jde vlastně o jakési město ve městě s vlastní infrastrukturou, každý den zde projde přibližně 10.000 návštěvníků. Jedná se o různorodé cílové skupiny, které však spojuje poměrně traumatický zážitek – důvod jejich návštěvy se pojí s nějakou starostí, obavou či náročným psychickým vypětím. Právě při častém pobytu na tomto místě jsme si uvědomili, jak je toto místo zajímavé – jednak pro sociální pestrost návštěvníků, tedy velice rozdílná a intenzivní interakce na vystavovaná díla, ale také pro možnost nabídnout kontemplaci, jiný zážitek, impuls k jiným myšlenkám a možná i v jistém slova smyslu také úlevu.