TZ: Viktor Dedek

Viktor Dedek / How to Make Your Dreams Come True Using Blender 2.80 / kurátor: Jen Kratochvil / Galerie UM / Praha / 6. 9. – 5. 10. 2019

Novou výstavní sezonu Galerie UM zahájí projekt studenta Ateliéru sochařství Viktora Dedka How to Make Your Dreams Come True Using Blender 2.80. 

Viktor Dedek v ní reaguje jak na nové technologie a trendy v práci, tak odkazuje na touhy, které nám jsou ze všech stran podstrkovány a návody, jak si taková přání plnit. Toto téma zpracovává doslovně a zhmotňuje a modeluje své sny pomocí různých počítačových programů a aplikací. Svým projektem navazuje na svou performativní výstavu v Galerii Kostka, kde své sny modeloval v 3D programu Blender.

Vystavovaný projekt byl vytvořen speciálně pro prostory Galerie UM a Dedek v něm rozvíjí své předchozí zkušenosti s participativní performancí. Celý projekt zasazuje do kulis coworkingových kanceláří, které jsou jak relativně novým typem sdíleného prostoru, tak symbolem stále významnějšího fenoménu prekarizace a ekonomické nejistoty v éře pozdního kapitalismu. Galerii UM se přemění v instruktážní a pracovní prostředí. Sám autor zde v roli lektora vystoupí na několika veřejných tutoriálech a širokému publiku představí možnost realizace vlastních snů, které si diváci uchovávají v paměti.

„Připravované performance vychází z formátu Youtube tutoriálů, ve kterých lektor nahrazuje vlastní hlas komunikací skrze textový editor, do kterého v reálném čase píše. Celá akce tak probíhá v naprostém tichu a ačkoli se lektor v prostoru fyzicky nachází, jeho přítomnost je redukována na pohyb kurzoru myši. Toto odcizení je nicméně opakovaně narušováno vstupem náhody, vlivem vzpomínek a okamžitých rozhodnutí, které do procesu vstupují a proměňují tak tutoriál ve spontánní proud osobního vědomí”, popisuje Viktor Dedek.

„Sen Viktor Dedek v tomto případě vnímá nejen jako stav nevědomé projekce, ale i jako vědomé konstruování individuálních přání, představ a tužeb. Pro tento účel Viktor Dedek využívá zdarma obecně dostupný software a webové nástroje. Zmínit můžeme právě v názvu projektu akcentovanou nejnovější verzi 3D programu Blender 2.80, bazální textový editor, Youtube kanály, sociální sítě, Google Translate nebo freeware umožňující jednoduché konstruování flow charts“, přibližuje autorovu práci kurátor výstavy Jen Kratochvil.

Mimo samotné předem ohlášené tutoriály, kterých by mělo proběhnout 4 – 5, bude prostor galerie využit jako coworkingová kancelář. Ta bude za předem daných pravidel k dispozici také návštěvníkům, kteří ji budou moci používat a dovést tak společně své jednotlivé snové fragmenty do použitelných a skrze online 3D banky distribuovatelných modelů.

Termíny performancí:

5.9.  – 18 hodin v rámci zahájení výstavy

12.9. – 17 hodin

19.9. – 17 hodin

5.10. – 14 hodin

Performance se konají ve výstavních prostorech Galerie UM

Viktor Dedek (*1993) studuje na UMPRUM v Praze v sochařském ateliéru vedeném Dominikem Langem a Edith Jeřábkovou. V rámci studentské výměny zavítal na vídeňskou Universität für Angewandte Kunst a Zürcher Hochschule der Künste v Curychu, kde začal pracovat performativní části svém projektu pro galerii UM a absolvoval kurz motion capture. Studoval také v ateliéru Tomáše Vaňka na pražské AVU a v ateliéru hostující umělkyně Marie de Brugerolle na UMPRUM.

Z jeho samostatných výstav jmenujme Rychlost chůze, výška stolu v galerii Kostka, MeetFactory, Praha (2018) a Co je za zdí v galerii Jelení, Centrum pro současné umění, Praha (2017). Svou tvorbu představil také na skupinových výstavách, včetně Play Today – ludologie ve dvoře, Festival m³ / Umění v prostoru, Praha (2018), Médium: figura, Galerie hlavního města Prahy, Colloredo-Mansfeldský palác a Slavná spisovatelka, Galerie AVU, Akademie výtvarných umění v Praze (obě v roce 2017), Vážená paní, krájená mlha, Photogether Gallery, Zlín (2016), Epizoda II. – Horizont předmětu, Dům umění města Brna: Galerie G99 a Epizoda I. – Sbírka v muzeu, Regionální museum v Chrudimi (obě v roce 2015).