ČSSD navrhne na ministra kultury Lubomíra Zaorálka

21. 8. 2019ČTK Infoservis

ČSSD navrhne na ministra kultury svého poslance a bývalého ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka. Na tiskové konferenci to dnes řekl předseda sociální demokracie Jan Hamáček.

Ministerstvo kultury České republiky, foto: Wikimedia Commons, autor: Hynek Moravec

ČSSD původně prosazovala do čela ministerstva svého místopředsedu Michala Šmardu, který se ale nominace tento týden vzdal po tříměsíčním sporu s prezidentem Milošem Zemanem o své jmenování. Hamáček už dříve vyjádřil přesvědčení, že se jmenováním nového kandidáta problém nebude.

Spor o vedení ministerstva kultury trvá víc než čtvrt roku. V polovině května podal demisi bývalý ministr Antonín Staněk (ČSSD), Zeman ji ale nepřijal. Premiér Andrej Babiš (ANO) poté na žádost ČSSD navrhl Zemanovi odvolání Staňka a jmenování Šmardy. Prezident po řadě jednání s koaličními stranami Staňka ke konci července odvolal, minulý týden ale oznámil, že Šmardu nepovažuje za kompetentního k vedení resortu. Babiš, který se dříve Šmardy zastával, se poté připojil k Zemanově kritice kandidáta.

O navržení Zaorálka dnes spekulovala média. Babiš v reakci na spekulace novinářům řekl, že v minulosti měl s bývalým ministrem zahraničí "různé výměny názorů", ale v principu s ním problém nemá.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK