TZ: Merav Kamel, Halil Balabin

Merav Kamel, Halil Balabin / Big Lake / kurátorka: Šárka Koudelová / Studio PRÁM / Praha / 24. 7. – 31. 7. 2019

Merav Kamel a Halil Balabin jsou izraelské umělecké duo z Tel Avivu, pracují spolu od roku 2012. Ve Studiu PRÁM strávili měsíc červenec a nyní prezentují své šité sochy, které vytvořili během rezidenčního pobytu. Kurátorkou výstavy je Šárka Koudelová.

Merav Kamel a Halil Balabin se vyjadřují skrze šité detailně propracované sochy k současnému politickému dění, zkoumají hranice ironie a vtipu v souvislosti se sociální kritikou a bizarním a konfliktním prostorem Izraele. Jejich sochy byly původně „jen“ uměleckým artiklem určeným k prodeji na uměleckém trhu v Tel Avivu, něco jako jejich společný „merch“. Merav i Halil se dříve každý sám věnovali konceptuální kresbě. Jejich společné dílo si však vzápětí našlo míso i na seriózní izraelské umělecké scéně.

„Samotný proces ručního sešívání, při kterém loutky vznikají, má svébytný, až mesiášský kontext. Sešívání nalezených zbytků látek– tedy až meditativní pracná činnost, je nejen metodou nyní velmi aktuální recyklace, ale i silnou intimní performancí o zacelování děr těmi nejběžnějšími prostředky. Je v možnostech každého člověka vyspravit svět? Je umění schopné plnit roli osvěžující oázy, která na problémy upozorňuje nekonfliktním, přesto vlivným způsobem?“ ptá se kurátorka výstavy Šárka Koudelová.

Práce Merav a Halila je směsicí citací již citovaného, manýristické stylizace, škodolibé tragikomedie nebo naopak laskavé ironie, ale i biblického kánonu a kulturních pravzorů. Jsou inspirováni kreslenými filmy i historií umění, jejich sochy mají nádech poetismu a surrealismu. Diváka zaujmou svým provedením, poté však lehce provokují příběhem, který odkrývají.

Merav Kamel a Halil Balabin jsou absolventi Bazalel Art and Design Academy v Jeruzalémě. Mají za sebou rezidenční pobyt v Düsseldorfu – Düsseldorf Residency Program, Goethe Institut (2018). Ze skupinových výstav lze zmínit výstavu s názvem Bad Intentionsv Circle 1 Gallery, Berlin (2018). Dále mnoho samostatných výstav jako např. Noun (2018), v Herzliya Museum of Contemporary Art v Tel Avivu.