Sklářka Brychtová dostala cenu od Uměleckoprůmyslového muzea

18. 7. 2019ČTK Infoservis

První nositelkou Ceny Vojtěcha rytíře Lanny se dnes stala sochařka a sklářská výtvarnice Jaroslava Brychtová. Cenu jí předala v den jejích 95. narozenin Helena Koenigsmarková, ředitelka Uměleckoprůmyslového muzea v Praze, ČTK to řekla mluvčí muzea Radka Potměšilová. Brychtová čestnou cenu získala za svůj přínos světovému autorskému sklu i přínos činnosti muzea. Jako polovina tvůrčího dua je spolu se svým manželem Stanislavem Libenským považována za jednu z nejvýznamnějších světových sklářek 20. století.

Cenu Vojtěcha rytíře Lanny, nazvanou podle zakladatele a mecenáše Uměleckoprůmyslového muzea, plánuje muzeum udílet příležitostně. Není spojena s finanční odměnou, představuje veřejné ocenění. Je určena mezinárodně profilovaným osobnostem umění a kultury, které se kromě činnosti ve svém oboru zasloužily i o rozvoj Uměleckoprůmyslového muzea v Praze a přispěly tak k naplnění idejí jeho spoluzakladatele Vojtěcha rytíře Lanny.

Důvodem udělení ceny může být zastoupení ve sbírkách, které jejich hodnotu pozdvihlo na mezinárodní úroveň, sponzorské dary finanční nebo dary předmětů umělecké hodnoty, věnování pozůstalostí klíčových uměleckých osob, ojedinělá podpora činnosti muzea v propagaci v zahraničí či další druhy spolupráce.

Sochařka a sklářka Jaroslava Brychtová společně se svým manželem Stanislavem Libenským byli téměř půl století týmem špičkových, světově uznávaných sklářů. Jejich díla hostí řada zahraničních galerií i soukromých sbírek, v aukcích se prodávají za statisíce korun. Libenský zemřel v roce 2002, Brychtová poté v práci pokračovala samostatně už jen v malé míře.

Oba se věnovali možnostem uměleckého zhodnocení technologie taveného skla. Díky nim se výtvarně zaměřené sklo stalo určujícím prvkem řady staveb a jako takové i součástí architektury. Jejich tavené skleněné plastiky byly ve světě první svého druhu a budily zájem. Brychtová ve společném díle uplatňovala sochařské vzdělání, Libenský zase vnášel svou malířskou zkušenost. Do počátku 90. let manželé vystavovali více v zahraniční než v Česku.

Brychtová se narodila 18. července 1924 v Železném Brodě. Jejím otcem byl sochař Jaroslav Brychta, který proslul jako tvůrce vyhlášených železnobrodských figurek z taženého a foukaného skla. Jaroslava studovala na Vysoké škole uměleckoprůmyslové a na Akademii výtvarných umění. Pracovala jako výtvarná návrhářka v podniku Železnobrodské sklo (1950 až 1984), poté působila ve vlastním studiu. S Libenským, s nímž se pracovně poprvé setkali v roce 1954, obdrželi mnohá ocenění, například Grand Prix na Expo 58 v Bruselu, Zlatou medaili na Art Biennale 1965 v Sao Paulu nebo Bavorskou státní cenu (1967). Doma dostala Brychtová v roce 2005 medaili Za zásluhy o stát v oblasti umění.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK