Prezident Zeman dál blokuje odstoupení ministra Staňka

4. 7. 2019ČTK Infoservis

Jednání premiéra Andreje Babiše (ANO) a vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech dnes nevyřešilo spor ohledně ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD). Sociální demokracie trvá na jeho odvolání, Zeman se vyslovil proti tomu, přestože podle ústavy musí na návrh premiéra člena vlády odvolat. Babiš vyloučil, že by na prezidenta podával kompetenční žalobu. Kvůli dalšímu postupu se sejde předsednictvo ČSSD, část představitelů strany se vyjádřila skepticky k setrvání ve vládě. Podle opozice Zeman pohrdá ústavou, prezidentův postup kritizoval i předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský.

Babiš před dnešním jednáním mluvil o tom, že by chtěl dosáhnout blíže neurčeného kompromisu. Po schůzce řekl, že doufá v to, že se podaří najít řešení, které zachová stávající vládu, podání kompetenční žaloby na Zemana odmítá. "Představuji si, že se domluvíme, aby byli všichni spokojeni, aby vláda mohla pokračovat," uvedl. Hamáček na to reagoval slovy, že je "menší optimista".

Hamáček a Staněk by se měli 12. července sejít se Zemanem, který je podle svých slov chce usmířit, šéf ČSSD je ale ke schůzce skeptický a trvá na Staňkově odchodu.

Zeman po dnešní schůzce zopakoval své dřívější stanovisko, že s odchodem Staňka z vlády nesouhlasí. Ve vládě, která se označuje jako protikorupční, by neměl být odvoláván ministr za to, že odhalil korupci ve svém resortu, uvedl v tiskovém prohlášení.

O dalším postupu bude jednat předsednictvo ČSSD, Hamáček ho chce svolat pravděpodobně na 15. července. O svém návrhu pro další postup má jasno. Případnému odchodu ministrů za ČSSD z vlády by podle něj předcházelo dohodovací řízení s ANO.

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) je připraven podat demisi, nevidí mnoho možností, jak by mohla ČSSD ve vládě pokračovat. Ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) uvedla, že setrvání Staňka ve vládě není věc k diskusi a ČSSD musí mít právo rozhodovat o svých zástupcích v kabinetu. Pokud se porušuje ústava a koaliční smlouva, jsou podle Maláčové ministři ČSSD připraveni podat demisi. Optimisticky se k setrvání ve vládě nyní nestaví ani statutární místopředseda sociální demokracie Roman Onderka, podle senátora Jiřího Dienstbiera by ČSSD měla kabinet opustit okamžitě.

Kdyby ČSSD opustila vládu, Babiš by vyjednával s ostatními sněmovními stranami o dalším postupu včetně jejich možné podpory pro rekonstruovanou vládu. O dalším postupu by se rozhodl teprve poté, řekl dnes v Lánech. Ještě v neděli premiér hovořil o tom, že odchod ČSSD by znamenal předčasné volby.

Většina opozičních stran dnes na lánskou schůzku reagovala vyjádřením, že Zeman pohrdá ústavou. Jiný názor zastávají KSČM a hnutí SPD, podle něhož je za situaci zodpovědná sociální demokracie a její vnitrostranické spory.

Kriticky se k Zemanovu postupu postavil i Rychetský. Pokud předseda vlády navrhne odvolat ministra, česká ústava nedává prezidentovi žádný prostor k vyjednávání či zvažování pro a proti - hlava státu má povinnost takovému návrhu vyhovět, a to bez zbytečného odkladu, uvedl v rozhovorech pro týdeník Respekt a pro Český rozhlas Plus.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK