TZ: Program Antikvariát a klub Fiducia červenec + srpen 2019

Program Antikvariát a klub Fiducia červenec + srpen 2019 / Ostrava / 1. 7. 2019

BORIS NÉMETH — HOMELAND

1. 7. / 18.00

Vernisáž výstavy ve Fotografické galerii Fiducia.

Boris Németh (*1979, Šaľa) patří mezi výrazné fotografy mladé generace. V roce 2011 ukončil doktorandské studium na VŠVU v Bratislavě, kde v současné době působí jako externí pedagog. Od roku 2006 pracuje jako fotoreportér v časopise Týždeň. Jeho fotografie propojují prvky dokumentu, reportáže a konceptuálního tvořivého přístupu, kterým tematicky sleduje hlavně sociálně-kulturní aspekty života lidí a projevy transformace Slovenska po roce 1989. Jako „fotograf ulice“ zaznamenává klasická reportážní témata, jako např. politické manifestace, protikorupční protesty, „pochod za národ“, volby, korporátní akce, folklórní slavnosti, církevní svátky a obřady, ale i různé projevy pohody a relaxace — hudební festivaly, diskotéky... Jeho práce již byly vícekrát oceněny prestižními cenami. (z textu Aurela Hrabušického). Výstava potrvá do 31. 7. 2019.

KAREL ŠTĚDRÝ — ACID

15. 7. / 18.00

Vernisáž výstavy v Galerii Dole.

Do Ostravy se po třech letech vrací malíř Karel Štědrý (*1985), absolvent pražské UMPRUM (2010), ateliéru malby St. Diviše. V cyklu obrazů nazvaném AcidHaus pracuje opět s výraznou barevností, jež byla typická pro jeho první „modelínové“ období. Charakteristické je pro jeho práce propojování geometrické vážnosti s rukodělnou hravostí a snahou o redefinici obrazové skladby vycházející ze zkušenosti s prací s grafickým softwarem. Tematizace a přehodnocování odkazů geometrické moderny nejsou ovšem vedeny snahou o ironický odstup, nejde ani o pokus o její dehonestaci či destrukci, jako spíše o opakovaný pokus o její nové zhodnocení v kontextu současné abstraktní tvorby. Výstava potrvá do 29. 8. 2019.

SOUTĚŽTE O KNIHY S OSTRAVSKÝMI POETICKÝMI POPELNICEMI! 

Spolu s okrašlovacím spolkem Za krásnou Ostravu jsme na světový den poezie zahájili projekt Poetické popelnice (POPO). Zdejší obyvatele seznámí s texty vybraných pozoruhodných básníků, nabídnou duchovní potěšení a oživí některé zapadlé kouty — vynášení, třídění či přebírání odpadu se nepochybně stane oblíbenou činností všech milovníků múz! Prvním z laureátů projektu POPO se stal legendární americký autor Lawrence Ferlinghetti, nestor slavné skupiny básníků tzv. beat generation, jenž se letos 24. března dožil úctyhodných sta let!

SOUTĚŽ POPO

Poetické popelnice polepené fóliemi s básnickými texty, přezdívané POPO, jsou nyní rozmístěny po celém městě — najdete je v centru města, ve Vítkovicích, Hrabůvce, Nové Vsi, Zábřehu, Porubě či v Přívoze. Soutěžte s námi o dárkový poukaz na knížky z antikvariátu Fiducia! Jak poukaz získat? - Hledejte poetické popelnice; - opište první dva řádky z každé básně Lawrence Ferlinghettiho umístěné na popelnici; - napište, kde se popelnice nachází. Do konce srpna 2019 nám zašlete na adresu akce@antikfiducia.com e-mail, v němž budete mít vypsány první dva řádky z básní na poetických popelnicích, které jste našli. Uveďte také umístění těchto popelnic. Ten, kdo najde nejvíc popelnic a opíše správně první dva řádky básní, získá dárkový poukaz na knížky. Vyhlášení výsledků proběhne 23. září na křtu bulletinu Krásná Ostrava.

NOVÁ SOCHA JANA ŠNÉBERGERA NA HROBĚ SOCHAŘE AUGUSTINA HANDZELA

Letní slunovrat jsme mimo jiné oslavili slavnostním odhalením uměleckého díla sochaře Jana Šnébergera na hrobě známého ostravského sochaře Augustina Handzela na slezskoostravském hřbitově. Dílo, které vzešlo z veřejné soutěže, nese název Zastavený pohyb. Zpustlý hrob, jenž se nachází v hrobové skupině 49, adoptoval v březnu 2018 spolek Fiducia ve spolupráci s okrašlovacím spolkem Za krásnou Ostravu, v roce 2018 jej provizorně opravil a vypsal veřejnou soutěž na sochu. Nyní je hrob osazen vítězným uměleckým dílem, jehož vznik byl podpořen dotací Statutárního města Ostravy z programu Fajnový prostor částkou 400 000 Kč na realizaci sochy a 45 000 Kč na opravu hrobu a naučných cedulí na hřbitově. „Vytvářet umělecké dílo na hrob jednoho z nejzásadnějších ostravských sochařů předcházejicích generací je oříšek. Byl jsem nucen zkrotit emoce a touhu po vlastní exhibici a vše, co jsem se o autorovi dozvěděl, zase rychle zapomenout. Jedině tak jsem se mohl vyhnout slepé uličce možná i nevědomého povrchního napodobení Handzelovy práce. Vydal jsem se cestou prosté sdělné formy. Použil jsem motiv kvádru, jehož rozměry odpovídají rozměrům výkopu na uložení jedné rakve. Ten může svými proporcemi vzdáleně odkazovat k jakémusi sarkofágu. Je však umístěn labilně. Na třech válcích. Dřevěné válce byly a stále jsou používány k manipulaci s břemenem. S tímto přípravkem může jeden člověk přemístit několikatunový blok kamene. Tento důmyslný zázrak byl pomocníkem sochařů už v Egyptě a jistě ho hojně používal i Augustin Handzel. Hlavní ideou mé práce ale není oslava dřevěného válce. Dřevěný válec je v mé kompozici precizně vyleštěný žulový symbol pohybu. Zastaveného pohybu neopracovaného bloku kamene. Zastaveného, přerušeného děje.“ Jan Šnéberger

OPRAVY A ÚPRAVY NA NÁMĚSTÍ E. BENEŠE 

Na jaře jsme postupně začali opravovat naše intervence ve veřejném prostoru města Ostravy. V dubnu jsme opravili náš mobiliář na náměstí E. Beneše, o které se staráme již čtvrtým rokem. Do budoucna město plánuje vypsat architektonickou soutěž, v současné době se hovoří o možné úpravě hliněné stezky. Jak jste si asi všimli, zmizela intervence Adama Wlazela (přezdívaná „skokanský můstek“). Tato intervence byla původně instalována jako dočasná na půl roku, ale protože se vám líbila a hojně ji využívaly zejména děti, nechali jsme ji na místě tři roky. Po letošní zimě již byla bohužel hodně poškozená, takže jsme se domluvili se Statutárním městem Ostrava na jejím odstranění. Ve vitrínkách u Ostravice-Textilie si můžete prohlédnout novou výstavu, která je věnována cennému ostravskému komínu přezdívanému Strakáč. Na výstavě se můžete dozvědět, v čem je komín cenný a proč by měl zůstat zachován. Letošní první poetická stezka lemující vyšlapanou pěšinu uprostřed náměstí je věnována spisovateli Milanu Kunderovi, který v dubnu oslavil devadesát let od narození. Žije to i u hmyzího domku — letos je skoro celý zaplněný a můžete pozorovat řadu druhů samotářských včel a vosiček, které jej využívají. Nemusíte se bát bodnutí, protože samotářské včely a vosy jsou velmi klidné (proto si taky mnoho lidí pořizuje hmyzí domky i na balkony bytů). Krásně se také rozrostly květináče, máme radost hlavně z toho, který jsme osázeli na nevyužívané betonové podestě u křižovatky. Po letech starostí, kdy v tomto květináči kytky stále vadly, se letos konečně uchytil. Za to patří dík zahradní architektce Magdě Cigánkové, která nám poradila s výběrem květin.