TZ: Vojtěch Hurych

Vojtěch Hurych / Potkal jsem její vrahy / Galerie FONS / Pardubice / 28. 6. - 14. 8. 2019

Konec jejího příběhu zná většina z nás. Popravili ji. Neprávem. Bojovala za svobodu vlastní země a přišla o tu vlastní. Nejprve se v odboji postavila německým okupantům, za což jí hrozil trest smrti. Dostala “jen” 8 let. Co nestihli nacisté, dokonali komunisté, vlastní spolu-občané. Za své hrdinství zaplatila vlastní smrtí, která bezprostředně nikomu nepomohla. Potkal jsem “vrahy” Milady Horákové. 

Soubor fotografií vznikl v průběhu natáčení filmu Milada, který popisuje životní příběh Dr. Milady Horákové. Nejde o “ukradené” záběry z filmové kamery. Jsou to nalezené momenty z průběhu natáčení, které vznikaly, když byla filmová kamera vypnutá a herci čekali na další klapku.

Jako placový fotograf jsem dostal za úkol nafotit dva druhy fotek. Těmi prvními byly tzv. fotosky – to jsou fotografie, kde není zachycen filmový štáb a které by měly navozovat atmosféru filmu. Určitě tyto fotky pamatujete z vitrín před vchodem do kina, než je nahradily plakáty. Dnes slouží spíše k propagaci filmu na internetu v tištěných médiích. Mým druhým úkolem bylo zachytit filmový štáb při práci a dění na place. Jako bonus pak vznikl tento soubor osmi fotografií.

VOJTĚCH HURYCH

Rodák z Litomyšle nyní žijící v Hradci Králové. Pro Vojtu je fotografie nejen poctivým řemeslem, kde se snaží o maximální profesionalitu, ale současně i způsobem sebevyjádření a seberealizace. Fotografem na volné je posledních osm let. Jeho největší snahou je skrze fotografie vyprávět lidské příběhy, proto se věnuje reportážní a dokumentární fotografii. Zaměřuje se především na svatební reportáž.

Dále působí jako fotograf na filmovém place (seriály Případy 1. oddělení, Neviditelní, film Milada, film Hastrman). Poslední dva roky se věnuje volné tvorbě – zejména černobílé reportáži a dokumentu. Je světovým ambasadorem společnosti Fujifilm.

Za svou reportážní a dokumentární tvorbu získal 4 ocenění v soutěži CZECH PRESS PHOTO v kategoriích Umění a Sport. Tento rok se stal finalistou soutěže NEW TALENT 2019 na největší evropské svatební konferenci BODAF v Barceloně. Je organizátorem Festivalu svatebních fotografů , největšího setkání svatebních fotografů a kameramanů v České i Slovenské republice. Je také spoluautorem online galerie Příběhy fotek. Oba tyto projekty jsou dobročinné a jejich prostřednictvím se podařilo vybrat přes 400 000 Kč na pomoc lidem v nouzi, které byly darovány nadacím Dobrý anděl, Zdravotní klaun nebo Cesta domů