Na konci června proběhne v Praze pouliční festival o vodě Akvapark

V posledních červnových dnech se fontánky před holešovickým Výstavištěm promění na funkční bazén a další vodní prvky, kde se budou moci návštěvníci vykoupat nebo jen tak posedět a odpočinout si od letních veder. Krom vodní zábavy se v Akvaparku –  netradičním pouličním festivalu zaměřeném na vodu – dozvíte i to, jak zacházet s vodou, která se v poslední době stává tématem číslo jedna.

AKVAPARK. POULIČNÍ FESTIVAL O VODĚ

21 - 30. 6. 2019

„Samotný název Akvapark má evokovat špatné zacházení s vodou v naší společnosti a dávat prostor k zamyšlení. Cílem akce je zábavnou formou oslovit co nejširší veřejnost a nabídnout pestrý program, který bude upozorňovat na problémy s vodou a jejím stále větším nedostatkem a znečištěním a vysvětlovat je.” doplňuje autorka projektu Kateřina Vídenová.

Hlavní kostrou programu budou večerní přednášky a besedy s českými odborníky – vědci, ekology, politiky, aktivisty, architekty, zemědělci... Těšit se můžete například na Bedřicha Moldana, Václava Cílka, Jana Pokorného, Jiřího Malíka, Pavla Šremera, Daniela Pitka a mnoho dalších.

V dopoledních a odpoledních hodinách budou probíhat workshopy a programy pro děti, které povedou organizace dlouhodobě se zabývající ekologickou výchovou mládeže. Festival doplní projekce uměleckých i dokumentárních filmů a site-specific intervence výrazných českých umělců, kteří se zabývají environmentální tematikou. Těšit se můžete i na několik performancí, divadelních představení a koncert. Zde můžeme jmenovat např. Veroniku Bromovou nebo Moniku Načevu.

Neobvyklou součástí festivalu bude i komunitní stavba festivalového prostoru, která bude probíhat první sobotu pod vedením architektů MAK! Budou se vyrábět lehátka, lavičky, stolečky. Nářadí bude dost, všichni jsou vítáni...

K festivalu vzniká i publikace AKVA ALMANACH, do které přispělo mnoho významných osobností. Publikace bude, stejně jako samotný festival, pokrývat celou škálu aktuálních témat – od plnění plastových lahví vodou až po globální otázky zahrnující klimatické změny, hospodaření v krajině a další. Naleznete zde i jednoduché návody, jak se pomalými krůčky stávat součástí změny.

www.facebook.com/akvaparkfestival

www.akvapark.eu

Program

21.6. 

19.00 h – beseda / VODA V KONTEXTU KLIMA ZMĚNY

Významní ekologové Jiří Malík a Jindřich Duras otevřou festival úvodní besedou, kde představí aktuální problémy týkající se vody a sucha a zasadí je do všech kontextů - klimatické změny, hostpodaření s půdou a krajinou atd.

22.6.

10 - 16 h – workshop / KOMUNITNÍ STAVBA MOBILIÁŘE

Společně s architekty z MAK!, organizátory festivalu, můžete přijít vyrobit dřevěný festivalový mobiliář – lehátka, stoly, židle, pult. Nářadí, návody, odborné vedení a material budou zajištěny. Děti s rodiči vítány!

18 h – performance / VERONIKA BROMOVÁ A JAKUB OREL TOMÁŠ

Rituál, mytologie, návrat k prapůvodním hodnotám, spolupráce mezi mužem a ženou, interaktivní performance…

18.30 h - vernisáž / JOHANA POŠOVÁ A BARBORA FASTROVÁ

Sochy s názvem “55% až 65%” umělecké dvojice Johany Pošové a Barbory Fastrové znázorňují množství vody, které obsahuje lidské tělo. Interaktivní výstava.

19 h – beseda + projekce videí / UMĚNÍ A EKOLOGIE

Audiovizuální blok: Radek Brousil, Jolana Havelková, Tomáš Hrůza, Jana Kasalová, Jakub Orel Tomáš, Michal Kindernay, Adéla Součková a další.

Účastníci besedy: Veronika Bromová, Jolana Havelková, Jana Kasalová, Jakub Orel Tomáš.

Moderují kurátorky a teoretičky umění Mariana Serranová a Tereza Záchová.

23.6.

11 -12 h – workshop pro děti / LUXUS VODY Z KOHOUTKU

V rámci workshopu sdružení Ekodomov se děti seznámí s rozložením vody ve světě a uvědomí si, že pitná voda není samozřejmostí. Prostřednictvím pokusu se podívají do úpravny a čistírny odpadní vody, zamyslí se nad vlastní spotřebou vody v domácnosti a spotřebou vody ve světě. Uvědomí si, jak oni sami mohou přispět k nižší spotřebě vody a proč.

16 h – divadlo pro děti / VODA ZÁKLAD ŽIVOTA

Představení o důležitosti vody v krajině. Suchá léta a nedostatek úrody. Čím jsou způsobena suchá léta a nedostatek úrody a máme možnost to ovlivnit? Nebo to již dokonce ovlivňujeme? Proč vznikají záplavy? Jak jsou spolu spojeny voda a půda? Tématem děti v interaktivním divadle provede agent Kebule a ekoaktivista Česílko.

18 h – performance / CRYING ORCHESTRA

Soubor performerů v čele s autorem Dominikem Stykem představí project “Crying orchestra”, který si dává za cíl zmapovat vývoj poloh sociálního významu pláče, napříč časem a kulturami až do současnosti. V Akvaparku bude soubor ronit slzy pro vodu.

19 h – beseda / EKOLOGICKÝ AKTIVISMUS

Besedu s příslušníky nových ekologických a aktivistických hnutí, které stále intenzivněji reagují na stále intenzivnější devastaci životního prostředí, bude moderovat Michaela Pixová. Představí se zástupci českých sekcí “Fridays For Future”, “Extinction Rebellion” a “Limity jsme my”.

24.6.

9, 10, 11 h – program pro školy / AŽ NENAPRŠÍ A NEUSCHNE

Budou kopce poseté jen holinami nebo zarostlé pestrým lesem? Budou plné srnčí zvěře a okousaných semenáčků nebo meandrujících potoků? Přidejte se k našemu pokusu, expedici do suché budoucnosti českých lesů. Budeme společně snít a také nanečisto hlasovat o tom, kudy se české lesy mají vydat. Povede Jan Skalík z Hnutí Duha.

16 h – přednáška / JAN SKALÍK: VÝLET DO SUCHÉ BUDOUCNOSTI ČESKÝCH LESŮ

Jak voda ovlivní naše budoucí lesy? Budou kopce poseté jen holinami nebo zarostlé pestrým lesem? Poslanci totiž svým hlasováním rozhodnou, kterým směrem se posune zákon o lesích a kudy se tedy vydají i naše lesy. Půjdou po cestě, kterou společně ukážeme jako tu správnou, nebo ne? Povede Jan Skalík z Hnutí Duha.

19 h – beseda + vernisáž / ZAMOŘENÍ PLASTY

Ekolog z Greenpeace Jan Freidinger a výtvarný umělec Vladimír Turner nás provedou problematikou zamořením vodstev celé planety plasty.

20.30 projekce filmu / A PLASTIC OCEAN

Hong Kong / Velká Británie, 2016, 102 min, režie: Craig Leeson

Film zkoumá křehký stav našich oceánů, odkrývá alarmující pravdu o znečištění plasty a přichází s řešeními, která mohou pomoct již dnes. Účinkuje např. David Attenborough.

25.6.

9, 10, 11 h – program pro školy / ŽIVOT VE VODĚ A NA VODĚ

Pod vedením lektorů z Toulcova Dvora se děti vydají lovit do Stromovky - síťkou do jezírek „breberky“, vodní ptáky na fotoaparát v telefonu. Následně je budou určovat a vysvětlovat jejich zařazení v ekosystému apod.

8.30, 10.30 h – program pro školy / KOMENTOVANÁ PROHLÍDKA STROMOVKY

Dozvíte se, co všechno obnáší správa a údržba Stromovky a

představíme vám také zdejší komplex rybníků a Rudolfovu štolu, která je napájí. Povedou lektoři z organizace Lesy Praha.

9, 10, 11 h – program pro školy / LUXUS VODY Z KOHOUTKU

V rámci workshopu sdružení Ekodomov se děti seznámí s rozložením vody ve světě a uvědomí si, že pitná voda není samozřejmostí. Prostřednictvím pokusu se podívají do úpravny a čistírny odpadní vody, zamyslí se nad vlastní spotřebou vody v domácnosti a spotřebou vody ve světě. Uvědomí si, jak oni sami mohou přispět k nižší spotřebě vody a proč.

16 - 17.30 – workshop pro děti / ZADRŽOVÁNÍ VODY V KRAJINĚ

Jak zadržujeme vodu v krajině a co pro to může udělat, každý z nás? Ukážeme si na pokusech, co pomáhá zadržovat vodu v krajině a vymyslíme, co můžeme udělat ve škole či doma, aby se nám voda neztrácela pryč… Workshop povedou lektoři z organizace Ekoškola.

18 - 22 h – beseda / POLITIKA ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ

Besedu povede vedoucí Katedry sociální a kulturní ekologie na FHS UK Ivan Rynda. Pozvání přijali významní politici, kteří se aktivně zabývají životním prostředím – senátorka Jitka Seitlová, Náměstek ministra ŽP Vladimír Dolejský a bývalý politik Pavel Šremer a starosta Prahy 7 Jan Čižinský.

20.30 h – projekce filmu /  BEFORE THE FLOOD

USA, 2016, 93 min, režie: Fisher Stevens

Strhující dokument od National Geogragphic, jehož ústřední postavou je herec a posel míru při OSN Leonardo DiCaprio, který odkrývá alarmující svědectví o současných problémech spojených s klimatickými změnami a hledá řešení, jak předejít fatálním dopadům na náš budoucí život. Účinkuje např. Barack Obama nebo Elon Musk.

26.6.

9,10,11 h – program pro školy /  ZADRŽOVÁNÍ VODY V KRAJINĚ

Jak zadržujeme vodu v krajině a co pro to může udělat, každý z nás? Ukážeme si na pokusech, co pomáhá zadržovat vodu v krajině a vymyslíme, co můžeme udělat ve škole či doma, aby se nám voda neztrácela pryč… Workshop povedou lektoři z organizace Ekoškola.

9,10,11 h – program pro školy /  ŽIVOT VE VODĚ A NA VODĚ

Pod vedením lektorů z Toulcova Dvora se děti vydají lovit do Stromovky - síťkou do jezírek „breberky“, vodní ptáky na fotoaparát v telefonu. Následně je budou určovat a vysvětlovat jejich zařazení v ekosystému apod.

15 - 18 h – workshop pro děti / TISK NA TEXTIL

Workshop textilního tisku. Pod vedením výtvarníků si děti mohou potisknout např. trička nebo mikiny ekologickými motivy. Povedou zkušení výtvarníci Linda Retterová a Marek Šilar. Staré (světlé a bavlněné) oblečení s sebou!

18 h – beseda / JAROSLAV ROŽNOVSKÝ: VODA A NAŠE PODNEBÍ

Podnebí a voda se oboustranně ovlivňují. Většina vody, která sprchne na našem území, se na našem území I odpaří. Budeme-li tedy s vodou v krajině hospodařit dobře, bude I dostatečně pršet.

19 h – beseda / BEDŘICH MOLDAN: HROZÍ NÁM VÁLKY O VODU?

Na festival Akvapark přijal pozvání I Bedřich Moldan - největší hvězda na poli ekologie, který je v odborném světě nejznámější Čech vyjadřující ke globálním koncepcím ochrany životního prostředí, jediný Čech, který se účastnil  nejvýznamnějších světových konferencí o ochraně klimatu za poslední desítky let jako panelista a řečník.

20.30 h – projekce filmu / SONIC SEA

USA / Bahamy / Kanada / Madagaskar / Norsko, 2016, 56 min, režie: Michelle Dougherty, Daniel Hinerfeld

Zvuk je pro přežití velryb, žraloků i delfínů esenciální. Avšak díky lidské činnosti narůstá hluková zátěž v moři, která má pro křehký podmořský život kruté následky. Film je o možnostech, jak ochránit naše vody před destruktivními efekty hlukového znečištění.

27.6.

9,10,11 h – program pro školy /  VODA V PRAZE

Odkud pije Praha vodu, koloběh vody ve vodárenství a spotřeba vody v Praze. Součástí bude krychle 1m3, tj. 1000 litrů, na kterém se předvede spotřeba vody. Vhodné i pro děti předškolního věku. Program povedou lektoři z z organizace Pražské vodovody a kanalizace.

16 - 17 h – workshop pro děti / VODA V PRAZE

Odkud pije Praha vodu, koloběh vody ve vodárenství a spotřeba vody v Praze. Součástí bude krychle 1m3, tj. 1000 litrů, na kterém se předvede spotřeba vody. Vhodné i pro děti předškolního věku. Program povedou lektoři z z organizace Pražské vodovody a kanalizace.

17 h – beseda / ZNEČIŠTĚNÍ PITNÉ VODY

Pitná voda v Česku není tak dobrá, jak se o ní roky říká. Normy jsou příliš měkké a zastaralé. Problémem je nadbytečná chlorace, její vedlejší produkty, ale i pesticidy, mikroplasty a zbytky léčiv.i

Besedovat přijdou přední odborníci na kvalitu vody u nás – Václav Janda (VŠCHT), Jiří Wanner (VŠCHT) a František Kožíšek (SZÚ).

19 h – přednáška / JAN POKORNÝ, JAN VOPRAVIL: SUCHO

o možnostech zadržení vody v krajině z hlediska zemědělství a vegetace. Postupující klimatická změna s sebou přináší častý výskyt extrémních klimatických jevů. Mění se rozložení srážek. Suchá období v kombinaci s mírnými zimami, doprovázenými minimální sněhovou pokrývkou, negativně ovlivňují množství povrchové i podzemní vody.

28.6.

13 h – ornitologická procházka / VODNÍ PTACTVO

Společně půjdeme pozorovat a rozeznávat nejen vodní ptactvo do Stromovky. Pokud máte, dalekohledy s sebou! Povede ornitolog Vojtěch Brož, vhodné pro děti i dospělé.

14 h – workshop pro děti / LUXUS VODY Z KOHOUTKU

V rámci workshopu sdružení Ekodomov se děti seznámí s rozložením vody ve světě a uvědomí si, že pitná voda není samozřejmostí. Prostřednictvím pokusu se podívají do úpravny a čistírny odpadní vody, zamyslí se nad vlastní spotřebou vody v domácnosti a spotřebou vody ve světě. Uvědomí si, jak oni sami mohou přispět k nižší spotřebě vody a proč.

16 h – divadlo pro děti / VODA ZÁKLAD ŽIVOTA

Představení o důležitosti vody v krajině. Suchá léta a nedostatek úrody. Čím jsou způsobena suchá léta a nedostatek úrody a máme možnost to ovlivnit? Nebo to již dokonce ovlivňujeme? Proč vznikají záplavy? Jak jsou spolu spojeny voda a půda? Tématem děti v interaktivním divadle provede agent Kebule a ekoaktivista Česílko.

18 h – přednáška  / VÁCLAV CÍLEK: BUDE V ČECHÁCH DOST VODY?

Český geolog a popularizátor vědy nás provede budoucností naší země v důsledku na změnu klimatu. Představí problematiku zadržení vody v krajině.

20.30 h – projekce filmu / FRIGHTENED – THE REAL PRICE OF SHIPPING

Španělsko / Francie, 2016, 90 min, režie: Denis Delestrac

Lodní doprava má také svou velmi stinnou stránku a negativní dopad na naši planetu. Kvůli snižování nákladů lodě používají nekvalitní palivo a staré motory způsobují svým hlukem akustické znečištění...

29.6.

11 h – workshop pro děti / LUXUS VODY Z KOHOUTKU

V rámci workshopu sdružení Ekodomov se děti seznámí s rozložením vody ve světě a uvědomí si, že pitná voda není samozřejmostí. Prostřednictvím pokusu se podívají do úpravny a čistírny odpadní vody, zamyslí se nad vlastní spotřebou vody v domácnosti a spotřebou vody ve světě. Uvědomí si, jak oni sami mohou přispět k nižší spotřebě vody a proč.

13 - 18 h – workshop pro děti i dospělé / H2OSPODAŘ!

Cestu pitné vody od jejího vzniku v úpravnách do domácností, a z nich přes čistírny odpadních vod zpět do přírody. Kolik energie stojí za tekoucí vodou z kohoutku, kolik jí vlastně každý den spotřebujeme? Jak s ní šetrněji hospodařit? Povedou studenti z VŠCHT Praha.

19 h – beseda / JINÝ PŘÍSTUP KE KRAJINĚ

V této besedě se představí krajinářští architekti Přemysl Krejčiřík a Eva Jeníková a zemědělec Daniel Pitek. Jejich společným tématem je snaha o obnovu udržitelné krajiny, ve svých realizacích a projektech uplatňují zásady, které postupně vracejí do krajiny vodu a život.

20.30 h – projekce filmu / NA VODĚ

Česká republika, 2015, 90 min, režie: Martin Ryšavý

Dokumentární esej o vodáckém dobrodružství zachycuje cestu několika postav napříč podkrušnohorskou krajinou s cílem zachytit její nestabilní terén zmítaný desítkami let těžebních prací a procesů rekultivace. Snímek balancující na hraně dokumentu a fikce oslovuje divákovu imaginaci a nechává příběh zdevastované a revitalizované oblasti severních Čech vyprávět samu přírodu.

30.6.

10 h – ornitologická procházka / VODNÍ PTACTVO

Společně půjdeme pozorovat a rozeznávat nejen vodní ptactvo do Stromovky. Pokud máte, dalekohledy s sebou! Povede ornitoložka Michaerla Brožová, vhodné pro děti i dospělé.

13 - 17 h – workshop pro děti / TVOŘ VODOU

Kresba vodou, vypařování, rozpohybování, odrážení a mizení a z něho vycházející animace. Vaše hraní, experimentování a tvoření povede Kateřina Borovičková, pedagožka výtvarné výchovy a lektorka centra současného umění Dox.

18 h - happening / CRY ME A RIVER: PRIMITIVNÍ AKUMULACE VODY V DOBĚ APOKALYPTICKÉHO ZOUFALSTVÍ

Happening Denisy Langrové, Ruty Putramentaity a Tomáše Uhnáka, kteří se společnými silami pokusí osvobodit část vody, která byla zachycena v materiální manifestaci ideologie podmaňování a kolonizace přírody - přehradě, a přispět tak svým dílem k dočasnému, lokálnímu, malému hydrologickému cyklu vody.

19.30 - 22 h – koncert / DJ HOŠTY + MONIKA NAČEVA

Rapper DJ Hošty se svým trackem Aquaholic a vyjímečná Monika Načeva. Závěr festival, večírek!

Pořadateli jsou architekti Kateřina Vídenová a Adam Wlazel z MAK! (mobilní architektonická kancelář). Festivalu byla udělena záštita starosty městské části Praha 7. Akce vzniká za finanční podpory Ministerstva kultury České republiky, Státního fondu kultury ČR a Pražských vodovodů a kanalizací, a.s.