Hlavní cenu quadrienále má makedonský projekt o komunitě

12. 6. 2019ČTK Infoservis

Hlavní cenu Zlatá triga udílenou na Pražském quadrienále dostal projekt autorů ze Severní Makedonie. Zabývá se historií místa, jeho kolektivní pamětí a společným i společenským životem. Porota udělila 28 cen, z českých projektů uspěli studenti, kteří připravili imaginární cestovní kancelář Praha není Česko a vozili zájemce na zážitkové výlety mimo metropoli. Ceny se předávaly v úterý večer, ČTK o tom dnes za organizátory informovala Eliška Míkovcová.

Makedonský tým v soutěžní sekci pražské výstavy představil pavilon This Building Truly Talks (Tato budova skutečně mluví), který byl modelem obytného domu železničářů ze 40. let v měřítku 1:100 jako "kondenzovaná zkušenost minulých aktivit a archiv různých dob", uvádějí pořadatelé.

Porota hodnotila kategorie od designu přes kurátorský koncept, nejvýraznější studentský talent až po celoživotní zásluhy v oboru. Cenu za nejlepší expozici v kategorii Země a regiony získaly Francie, Katalánsko a Maďarsko. Cena za kurátorský koncept putuje do Lotyšska a za nejlepší expozici ve Studentské výstavě byli oceněni studenti z Tchaj-wanu, Gruzie a Finska. Cenu za imaginaci ve Studentské výstavě získali studenti z Itálie, České republiky a Filipín.

Projekt českých studentů Praha není Česko se skládá ze šesti zážitkových výletů založených na smyslovém a fyzickém prožitku vybrané lokality. Svou koncepcí reaguje na odtrženost lokálních center a jejich obyvatel od hlavního města. Jádrem expozice jsou právě výlety, autoři jimi chtěli ukázat, že divadelním prostředím se může stát jakýkoli prostor.

Ocenění za nejlepší design si odneslo šest vystavujících z Mexika, Chorvatska, Číny, Kanady a Austrálie. Zvláštní cenu poroty získal Bert Neumann a za celoživotní zásluhy v oboru byla oceněna Kirsten Dehlholmová. Cena PQ 2019 pro mentora putovala do rukou Arnolda Aronsona (1911 až 1998), profesora divadelních studií Kolumbijské univerzity v New Yorku.

Pražské quadrienále, největší přehlídka scénografie na světě, při svém posledním ročníku v roce 2015 přilákala podle pořadatelů přes 100.000 návštěvníků, o čtyři roky dříve to bylo 40.000 lidí. Letošní přehlídka trvá do 16. června.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK