Ve čtvrtek odstartuje Pražské Quadrienále

3. 6. 2019ČTK Infoservis

Ve čtvrtek v Praze odstartuje Pražské Quadrienále, největší světová přehlídka divadla a scénografie. Akci, která se koná každé čtyři roky za zájmu desetitisíců lidí, nabídne během 11 dnů projekty umělců ze 79 zemí světa. Hlavním dějištěm 14. ročníku bude holešovické Výstaviště, kam se akce vrací po 12 letech. Na stejném místě se konalo také první Quadrienále v roce 1967. Vyplývá to z dnešních informací pořadatelů.

Organizátoři slibují, že Quadrienále nebude jen pouhou výstavou objektů, ale nabídne hlavně prožitek. "Nebudeme představovat scénografii pouze prostřednictvím artefaktů nebo jen jako dekorace a kostýmy tradičního divadla, nýbrž jako celkový zážitek. Scénografická díla jsou spojnicí mezi vnitřním světem umělcovy představivosti a fantazií publika," uvedla umělecká ředitelka PQ Markéta Fantová.

Mezi hlavními hvězdami přehlídky je ilustrátorka Olivia Lomenech Gillová, kterou proslavila ilustrace knihy J. K. Rowlingové Fantastická zvířata a kde je najít. Ilustrátorka kromě přednášky v sérii PQ Talks bude mít i workshop určený dětem. Program pro děti a školy pořadatelé plánují především v Křižíkově pavilonu C. Mezi další hvězdy přehlídky patří italský operní režisér a scénograf Stefano Poda či audiovizuální umělec Romain Tardy. Instalace Francouze Tardyho nazvaná Blue Hour zaplní Malou sportovní halu.

Češi na quadrienále představí adaptační tábor mimozemšťanů CAMPQ. Kontejnerové městečko určené pro adaptaci mimozemských uprchlíků z dalekých planet vyrostlo poblíž vily Štvanice. Návštěvníci se na místo dostanou autobusem, který bude každou půlhodinu vyjíždět z Výstaviště. Studenti brněnské JAMU se pokusí diváky prostřednictvím své fiktivní cestovní kanceláře přesvědčit, že "Praha není Česko". Slibují šest jednodenních výletů, třeba do Ústí nad Labem nebo na houby do Brd.

Další českou stopou v programu PQ je pocta české scénografce Ivě Němcové, která zemřela v červnu 2015 ve věku 35 let. Za svého života vytvořila téměř tři desítky divadelních inscenací, do tvůrčího tandemu ji rádi zvali přední čeští režiséři Daniel Špinar, Jan Frič nebo Miroslav Krobot. Českým zástupcem bude také nevšední spartakiáda v podání performativní skupiny tYhle nebo video o prostoru DOX+.

Netradiční představení se odehrají převážně před Průmyslovým palácem, v areálu Výstaviště a Stromovky. Diváci se mohou těšit například na symfonii, kterou za letu svými pohyby vytvoří 12 cvičených holubů. Norský divadelní spolek IZAM prozkoumá performativní potenciál dlouhého stání ve frontě. Švýcar Tom Greder předvede projekční kabinet Panorama, v němž diváci zažijí venkovní svět skrze jediné okno z nové perspektivy.

Mezinárodní přehlídka začne ve čtvrtek 6. června a skončí 16. června. Nabídne projekty více než 800 umělců a přes 600 performancí, workshopů a přednášek. Kompletní program je na www.pq.cz.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK