NGP pokračuje v odkoupení středověkého obrazu i v jednáních se Centre Pompidou

3. 6. 2019ČTK Infoservis

Zájem Národní galerie Praha (NGP) koupit za 65 milionů korun středověký deskový obraz s námětem Zvěstování Panně Marii trvá. Řekl to dnes novinářům pověřený ředitel Národní galerie Praha Ivan Morávek. Obraz pochází s největší pravděpodobností z dílny Mistra vyšebrodského cyklu a může být variantou jedné z devíti jeho částí. Pokud by jej galerie získala, byl by jediným z dílny Mistra Vyšebrodského oltáře v jejím vlastnictví. NGP chce pod vedením Morávka pokračovat v plánu na rekonstrukci Veletržního paláce i ve spolupráci s Centre Pompidou.

Vyšebrodský cyklus, který je vystavený v Anežském klášteře, v rámci církevních restitucích připadl zpět řádu cisterciáků ve Vyšším Brodě a NGP ho má v dlouhodobé zápůjčce. "Mohu potvrdit zájem ze strany NGP o tento unikát," řekl dnes Morávek.

Desková malba s námětem Zvěstování Panně Marii se předloni nabízela v zahraniční dražbě. Za vyvolávací cenu 110.000 eur (2,8 milionu korun) se neprodal, po dražbě jej za neznámou cenu koupil současný majitel, Nadační fond Richarda Fuxy. Nyní ho nabízí NGP, podle dřívějšího vyjádření vedení galerie cenu stanovil majitel. V době dražby se podle něj nevědělo, zda je obraz pravý. Poradní sbor NGP pro sbírkotvornou činnost doporučil koupi díla s tím, že je to ojedinělý objev, který má velký význam pro české dějiny umění. Národní památkový ústav podal na ministerstvo kultury návrh na prohlášení obrazu za kulturní památku.

Morávek dnes také uvedl, že pod jeho vedením pokračují jednání s francouzskou stranou o spolupráci NGP s pařížským Centre Pompidou. O možnosti úzké spolupráce mezi oběma institucemi začal loni mluvit premiér Andrej Babiš (ANO), podle něj by v Praze mohla vzniknout pobočka slavné instituce. Jednal o tom s prezidentem Centre Pompidou Sergem Lasvignesem. Letos počátkem dubna podepsali zástupci obou institucí memorandum o spolupráci, za NGP tehdy ještě Fajt. K protestnímu dopisu ředitelů významných světových muzeí a galerií, kteří vyjádřili svůj nesouhlas s odvoláním Fajta, se začátkem května připojil i ředitel Centre Pompidou Bernard Blistène.

Morávek dnes řekl, že v jednání minulý měsíc pokračovala v Paříži kurátorka NGP Anna Pravdová. "Akceptujeme žádost francouzské strany, aby došlo k odpolitizování celé kauzy. Centre Pompidou je úžasná značka, kdyby s NGP mohla nějakým způsobem spolupracovat, jen by to zvýšilo prestiž naší instituce," řekl Morávek.

NGP podle něj také pokračuje v přípravě rekonstrukce Veletržního paláce, což byl projekt Fajta. Po jeho odvolání svou účast v komisi, jež měla posuzovat návrhy na přestavbu paláce, zvažovala či odřekla část odborníků. "Komise byla v úzkém kontaktu s Jiřím Fajtem, to se odrazilo na jejich ochotě pokračovat v projektu," řekla ředitelka provozu NGP Ivana Štysová. Podle ní bude sestavena komise nová.

Ministerstvo kultury vyčlenilo pro Veletržní palác 680 milionů korun, určené jsou podle Štysové na projektovou přípravu a přípravu depozitáře, kam by se měla přestěhovat díla z Veletržního paláce. Zmínila také, že rekonstrukce "v sobě nese ideu ředitele" a v tomto smyslu bude NGP čekat až na to, "kdo bude dosazen do čela Národní galerie". Rekonstrukce paláce by měla podle dřívějších odhadů přijít na několik miliard korun.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK