Památník ticha na nádraží Bubny by měl být hotov v roce 2021

30. 5. 2019ČTK Infoservis

Pražský magistrát zahájil přípravu na výběrové řízení na zhotovitele Památníku ticha na nádraží Praha-Bubny, odkud byli deportováni pražští Židé do koncentračních táborů. Dodavatel stavby by měl být vybrán ještě letos a ke konci roku by mohl zahájit práce, uvedl iniciátor projektu Pavel Štingl. Architektonickou podobu bude mít na starost studio ARN, které vyhrálo vypsanou soutěž. Předpokládané náklady na vybudování památníku a expozic činí zhruba 150 milionů korun. Na financování se podílí pražský magistrát s Ministerstvem kultury ČR. Projekt by měl být dokončen v roce 2021. Řekli dnes novinářům radní spolu s tvůrci.

Za projekční fázi zaplatilo ministerstvo kultury sedm milionů korun. Magistrát do projektu investuje mezi 85 a 90 miliony korun. Na ministerstvu kultury je dále připraveno 50 milionů korun na přestavbu interiérů nádraží, řekl Štingl.

Z nádraží Bubny byly za druhé světové války vypravovány židovské transporty. V roce 1945 odsud při odsunu odjížděli pražští Němci. Moderní památník nemá být jen pietním místem. Měl by zde vzniknout kromě stálé expozice i prostor pro sezonní projekty a vzdělávací centrum. V budě je plánována také kavárna. Akce zde konané se kromě antisemitismu budou věnovat třeba také xenofobii.

V objektu i jeho okolí bude při přestavbě zachováno několik původních prvků. Jedním z nich je fragment historické dlažby před nádražím, kde dnes stojí socha Aleše Veselého Brána nenávratna. Konzervována bude také odjezdová hala, perón a schodiště, které vede napříč celou stavbou. Historické fasády se také stanou exponáty. "Chtěli jsme vytvořit stavbu, která bude uzavřená, která bude ztělesňovat strnulé mlčení, které se v Praze rozhostilo, když probíhaly deportace," řekl ČTK spoluautor architektonického návrh Michal Krejčík. Proto budou okna zaslepena betonovými odlitky historických oken. Betonová stéla bude dána před vstup. Budova bude asi o metr a půl vyvýšena a bude na ni nasazena nástavba. Ve vrchní části bude 50 metrů dlouhý světlík.

S myšlenkou přebudování nádraží na Památník ticha přišel před několika lety filmový dokumentarista a ředitel obecně prospěšné společnosti Památník Šoa Praha Pavel Štingl. Na místě od roku 2015 pořádá akci Bubnování pro Bubny, i další. Zahájil také vysílání Stanice Bubny na Českém rozhlasu Plus.

Hlavní město získalo budovu nádraží do dlouhodobé bezplatné zápůjčky od Správy železniční dopravní cesty. Objekt spravuje Památník Šoa Praha. Do budoucna by však měla vzniknout nová instituce, která by Památník ticha provozovala. Starosta Prahy 7 Jan Čižinský (Praha Sobě) dnes řekl, že by si přál, aby to byla politicky zcela nezávislá instituce. Nemělo by se tak jednat například o příspěvkovou organizaci. "Hledáme vlastně formu veřejnoprávní instituce. Ten zákon tady na to není vůbec vhodný, ale jasně se ukazuje, že to chybí," řekl ČTK Štingl.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK