TZ: Moravská galerie obměňuje expozici, promění se v Zuziland

Moravská galerie obměňuje expozici, promění se v Zuziland / Moravská galerie v Brně / Brno / 29. 5. 2019

Moravská galerie postupně aktualizuje stálou expozici Nového umění v Pražákově paláci. V letošním roce zde nově uvedla projekt Kateřiny Šedé Každej pes jiná ves, projekt Replaced Barbory Klímové nebo Fotogramy Pavla Hayeka. Nyní připomene umělecký projekt Jana Zuziaka z roku 1976 – Zuziland, který byl pro autora ve své době jakousi imaginativní náhradou za cestování do zahraničí. Vystaveny budou série pohlednic a dopisů, které autorovi do Brna přicházely z celého světa navzdory tomu, že byly označeny fiktivními známkami Zuzilandu.

JAN ZUZIAK: ZUZILAND

Kurátoři: Ondřej Chrobák, Jana Písaříková

Pražákův palác, Husova 18

od 6. června 2019

Program: 17.00 – Komentovaná prohlídka (expozice Nového umění); 18.30 – Happening

18.45 – Diskuze s Janem Zuziakem (kavárna Praha)

Moravská galerie v Brně si formou happeningu a diskuze připomene umělecký projekt Jana Zuziaka: Zuziland. Jedná se o koncept v podobě imaginární země založené v normalizačním Brně v roce 1976. Zuziland pro svého autora představoval nástroj vnitřní emigrace, způsob, jak se vypořádat s nemožností cestovat do zahraničí. Občanem se mohl stát kdokoliv, kdo toužil po svobodném životě. Své území Zuziland reprezentoval na bázi autorských známek, fiktivní měny a razítka For you from chaotic Zuziland (1977–1983).

Důležitou součástí projektu je také série pohlednic a dopisů, které autorovi do Brna přicházely z celého světa i navzdory tomu, že byly označeny fiktivními známkami Zuzilandu. Představují tak velmi zajímavý příspěvek do dějin poštovního umění. V území Zuzilandu se Moravská galerie změní 6. června, kdy oslavíme státní svátek této fiktivní země. Oslavy budou zahájeny vyvěšením vlajky Zuzilandu (za hudebního doprovodu Vítězslava Hallaty) a po přednášce autora, jež se bude konat v kavárně Praha od 18.40 hodin. Součástí happeningu bude vítání nových občanů Zuzilandu spočívající v udělení víz do Zuzilandu pomocí originálního razítka z roku 1976.

V 17 hodin se bude konat komentovaná prohlídka stálé expozice ART IS HERE zaměřená na nové exponáty (Kateřiny Šedé, Jana Zuziaka a Pavla Hayeka) s kurátorkou Janou Písaříkovou.