Piráti chtějí změny v postavení ředitelů kulturních institucí

27. 5. 2019ČTK Infoservis

Piráti navrhli, aby zřizovatelé kulturních příspěvkových organizací museli vypisovat na místa jejich ředitelů výběrová řízení. Funkční období ředitelů by bylo šestileté a jejich odvolání možné jen ze zákonných důvodů. Vyplývá to z novely, kterou předložila Sněmovně pirátská poslankyně Lenka Kozlová.

Nyní závisí jmenování a odvolávání ředitelů kulturních příspěvkových organizací na zřizovatelích, tedy na ministru kultury nebo krajských a obecních radách. "V praxi je tak jejich postavení velice nestálé, závislé na vůli současné politické reprezentace, přičemž stálost vedení konkrétní instituce často umožňuje její dlouhodobý rozvoj s jasně nastavenou koncepcí řízení," napsala Kozlová ve zdůvodnění.

Za příklad poslankyně dává hromadné odvolání ředitelů pětice kulturních institucí v Ústeckém kraji před dvěma lety, nynější konec ředitelů Národní galerie v Praze Jiřího Fajta a Muzea umění Olomouc Michala Soukupa nebo dlouholeté ředitelky děčínského zámku Ivety Krupičkové.

Předloha, kterou před schvalováním v zákonodárných sborech posoudí vláda, upravuje také požadavky na uchazeče o vedoucí místo kulturní instituce a důvody k odvolání ředitele. Patřilo by k nim "závažné porušení nebo neplnění právních povinností vyplývajících z jeho činností, úkolů a pravomocí". V případě, že by před koncem šestiletého funkčního období zřizovatel instituce výběrové řízení na vedoucí místo nevypsal, dosavadnímu řediteli by začalo plynout další šestileté období.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK