Rada galerií ČR podporuje odvolaného ředitele MUO Soukupa

20. 5. 2019ČTK Infoservis

Rada galerií ČR vnímá jako odlišné důvody, které vedly k odvolání ředitele Národní galerie Praha Jiřího Fajta a ředitele Muzea umění Olomouc Michala Soukupa. Soukupovi vyjadřuje podporu, v případě NGP vyzývá ministerstvo kultury ke zveřejnění výsledků auditu, k debatě o postavení galerie, podmínkách jejího fungování a definice podmínek konkurzu na jejího nového šéfa. Rada to dnes uvedla v prohlášení zaslaném ČTK.

Fajta a Soukupa odvolal ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) 18. dubna. V obou případech svůj krok zdůvodňoval hospodářskými pochybeními, u Fajta kritizoval zejména autorskou smlouvu na více než milion korun, který si tehdejší ředitel vyplatil za kurátorskou práci na výstavách a expozicích. Staněk na Fajta podal dvě trestní oznámení. Fajt od začátku případná pochybení odmítá a avizoval právní kroky vůči Staňkovi, podle něj bylo jeho odvolání politickým krokem. Staněk minulý týden kvůli kritice za odvolání ohlásil rezignaci.

"V případě NGP směřovalo vysvětlení kroků ministra kultury k vážným pochybením v hospodaření této instituce po zveřejnění části výsledků probíhajícího auditu," uvedla dnes Rada galerií ČR, která sdružuje tři desítky institucí zřizovaných různými subjekty. Na možná porušování zákona v NGP upozornila také Transparency International v dopise zaslaném ministerstvu kultury.

U olomouckého muzea Staněk kritizoval postupy instituce během několikaleté přípravy projektu Středoevropského fóra (SEFO), související s návrhem nové budovy a s výkupem pozemků pro tyto účely. "V tomto případě však máme pochybnosti o motivaci a správnosti rozhodnutí MK. A to přinejmenším proto, že tento mnohaletý projekt probíhal po celou dobu příprav v součinnosti se zřizovatelem MUO, aniž by došlo k jakémukoliv jeho zpochybnění," uvádí rada.

V případě NGP rada považuje za nutné, aby nové vedení MK se formou širšího fóra zabývalo postavením NGP a nově definovalo její pozici v kulturním prostoru ČR a v Evropě. Mělo by stanovit podmínky, za jakých je schopná fungovat, protože podle mnohých včetně Rady galerií je NGP dlouhodobě podfinancovaná. Ministerstvo by také podle rady mělo nově řešit svůj vztah jako zřizovatele vůči NGP, aby byla zajištěna větší stabilita a politická autonomie instituce.

Tento bod odkazuje k mnohokrát diskutovanému zákonu o veřejnoprávní instituci v kultuře, po němž volají i další velké státní kulturní instituce. Teprve poté by měly být podle rady definovány podmínky výběrového řízení na nového ředitele NGP.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK