Byly vyhlášeny výsledky národní soutěže muzeí Gloria musaealis

16. 5. 2019ČTK Infoservis

Muzejním počinem loňského roku se stal projekt Národního technického muzea Prezidentský vlak 2018 pořádaný ke 100. výročí vzniku Československa. Ve své kategorii dnes dostal cenu Gloria musaealis, která oceňuje nejlepší výkony českých muzeí v uplynulém roce. Nejlepší muzejní výstavou pořadatelé vyhlásili expozici Rozlomená doba 1908 - 1928, kterou uspořádalo Muzeum umění Olomouc a která dokumentuje nástup avantgardního umění na území bývalého Rakousko-Uherska. Kurátorky výstavy uvedly, že hlavní zásluhu na ní má nedávno odvolaný ředitel muzea Michal Soukup.

Na podporu muzea vystoupil také Jiří Jůza, ředitel Galerie výtvarného umění v Ostravě, která dostala ocenění za výstavu Černá země? Mýtus a realita 1918 - 1938. Ceny se dnes předávaly v pražském Obecním domě.

Olomoucká výstava bude mít reprízy v Krakově, Bratislavě a Pécsi a představila moderní umění v klíčových bodech jeho rozvoje. Ukazuje, jak umělecká tvorba v jednotlivých zemích, ač izolovaná dramatem doby, reagovala na historické události podobným způsobem.

"Ocenění, kterého se nám dnes dostalo rozhodnutím nezávislé odborné komise, má pro naši instituci zvláště v dnešních dnech velký význam. Je to pocta našemu vůbec největšímu mezinárodnímu projektu, který ovšem jen naplnil naše zaměření na výtvarné umění ve středoevropském prostoru," řekla při přebírání ceny jedna z kurátorek výstavy Anežka Šímová. Připomněla, že vize o středoevropském umění žije v muzeu 20 let, v roce 2009 dostala pod názvem Středoevropské forum (SEFO) posvěcení ministrů kultury celé visegrádské skupiny.

"Mluvím za celý semknutý tým olomouckého muzea. Je nám strašně líto, že tu s námi nemůže z roztodivných důvodů stát ředitel Michal Soukup. Byl to on, který odvážně zvolil v rámci akcí k výročí republiky tak velkorysé mezinárodní téma, které přesáhlo obvyklý obzor pohledu. Jestliže přebíráme tuto cenu, je to především jeho zásluha," řekla.

Soukupa spolu s ředitelem Národní galerie Praha (NGP) Jiřím Fajtem odvolal v polovině dubna ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD). Oběma vytkl hospodářská pochybení, Soukupa kritizoval mimo jiné za údajně nevýhodný nákup pozemků pro SEFO. Za odvolání ředitelů čelil kritice velké části kulturní obce a ve středu oznámil, že na konci května rezignuje.

NGP dnes dostala zvláštní cenu Českého výboru ICOM za novou expozici 1918-1938: První republika. "Ráda bych, aby tento projekt byl symbolem fungování Národní galerie, kterou hned tak něco nerozhodí, je v ní spousta pracovitých lidí, kteří mají mezinárodní kontakty, a není v současné době nefunkční, jak se o ní píše," uvedla kurátorka výstavy Anna Pravdová.

Vítězný projekt Prezidentský vlak znamenal vypravení zvláštního vlaku, který byl tvořen unikátními vozy, sloužícími k přepravě tuzemských prezidentů a Františka Ferdinanda d'Este. Soupravu táhly napříč Českou a Slovenskou republikou historické lokomotivy vyrobené v ČKD Praha po trase 4150 kilometrů. Vlak navštívilo během cesty 100.000 lidí. První místa jsou spojená s odměnou 70.000 korun.

Cenu za nejlepší muzejní publikaci dnes dostalo Muzeum romské kultury za publikaci Amendar: Pohled do světa romských osobností autorek Jany Horváthové a Alice Sigmund Herákové. "Amendar znamená od nás, od nás pro vás, je to vzkaz od nás Romů, že jsme tu s vámi a chceme se na životě této krásné země podílet," řekla dnes Horváthová, která je ředitelkou muzea.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK